Tutorial fasial : Memakai Pupur Biologi

Hyeee anak ibuuu.. muahhh.. buat ape tuh? amboi.. mengancam betul duduk atas krusi tuh.. tak yah la nk tonggek sangat kang jatuh -_-".. haih.. awal-awal dah berleter la kan ibu nih. hekhek..



Cekbolat nk tutorial plak.. heheh.. pasal PUPUR.. u know PUPUR? MASK.. tahu? okay bagus.. korang memang tak paham bahasa Melayu.. tapi GOOD dlm b.Inggeris.. ni mesti hasil didikan Tommy Pocket ^^..

kat salun cekbolat pakai Mask Tanah Liat.. seperti Magnesium Karbonat, Fuller's Earth,Kalamin,, haa.. kat kedai ade jual ker? ouh no.. tak dijual macam tuh.. so cekbolat nak bagi dalam bentuk BIOLOGI.. paham? seperti telur,timun,oat.. heheh..

Kulit NorMal

  • 1 sudu Oat..
  • 1 bahagian Wheatgerm (gandum)
  • 1 bahagian betik
  • 2 bahagian susu segar
bahagian? mesti korang tak faham kan.. okeh.. korang hambek mangkuk kecil.. korang isi la dalm tuh.. bajetkan semua cukup2 dengan muka korang.. faham? campur.. dan sebatikan.. cewahhh..dah macam cheff..

Kulit kering 

  • 1 sudu susu tepung
  • 1 sudu wheatgrem (gandum)
  • 1 bahagian kuning telur
  • beberapa titik minyak zaitun
Sama macam tadi.. bajet dalam mangkuk kecil.. campurkan.. dan sebatikan..

Kulit Berminyak

  • 1 bahagian tomato
  • 1bahagian oat
  • 1/10 bahgian Yis(yeast)
  • 1 bahagian witch hazel @ digantikan dgn air bunga ros..
Sama macam tadi.. bajet dalam mangkuk kecil.. campurkan.. dan sebatikan..

macam mane nak bubuh mask ni? ape lagi tempek la kat muke korang.. ekekeke..



start dari dagu --> kemudian ke pipi-->> ke hidung-->>last ke dahi.. *bwah mata jangan korang bedal sapu plak kan =D


Oh ya.. kalau korang beli yang sudah siap cuma suruh bancuh.. bancuh je.. and sapu ikut step..

Amcam okay tak? mesti tak kan? err.. cekbolat just sampai kan ape yang cekbolat belajar.. heheh..suke-suke jer.. kat rumah sekarang cekbolat buat parttime buat fasial kat jiran-jiran,mama,sedara.. heheh.. ade la skit kan duit poket lepas top-up fhone walaupon hFhone kekadang hilang =,="

Oh ya lagi.. ni untuk lelaki pun buley pakai.. kalau kulit berminyak korang buley tambah dengan titis air limau sikit.. ^_^" and pupur biologi kat atas ni cekbolat ambil asas dari Rawatan khas Muka guna Mesin.. tapi buley pakai jugak.. sbb biologi..cume just takde rawatan pakai Mesin Sedut vakum ke, Desinkrustasi,or Iontoferesis.. Rawatan paling best Rawatan IontoForesis sebab masukkan larut vitamin dalam kulit.. tapi bukan cucuk botox !

culik google.. tak sangka ada jugak ^^

nota-minta-kaki : Muah-muah-muah anak ibu,, ibu dating dulu ^_^

16 comments:

  1. cekbolat..kalau mal nak try boleh kew??
    hahahahah

    ReplyDelete
  2. pehh macam sayang pulak pakai oat buat mask.hee
    neway,baru tau pupur tu adelah mask.keh3

    ReplyDelete
  3. rasa macam nak cuba jugak la..:p

    ReplyDelete
  4. waaa...saya tak rajin nak buat sendiri..
    suka pakai mask skinfood je..;)))

    ReplyDelete
  5. lu buat treat tu dekat gua boleh. ?
    hehehe

    ReplyDelete
  6. seumur hidup tak pernah cuba . selalu tengok mak je buat -_-'

    ReplyDelete
  7. wah kelas r cekbolat.
    buat kelas mekap2 la pasni. hehe

    ReplyDelete
  8. bestnya.. siap jiran2 lagi tu.

    kalau la boleh cuba mmg nak cuba. masalahnya, kulit saya tak sesuai dgn sebatian ni. lagi berjerawat ada la. sedih juga. huhuhu~

    ReplyDelete
  9. mun tunggu cik boolat buatkan utk mun lah..bole x???hehe

    ReplyDelete
  10. kne try ni .
    selalu beli kt Watson jer . hukhukhuk

    ReplyDelete
  11. Oi cikbolat...
    Amende dua bahagian susu segar tu?
    Ape la anda ni..
    Poke pale laju2...
    Ramuan2 anda ni spt nk wt kek je...
    Ekekeekekek..
    Kt semut abis kat muka kan..
    Btw,nice tutor la!

    ReplyDelete
  12. kulit kering je kot buat msa skrg nih,sbb cuaca pnas... klit mggelupas.. bleh try nih .. tpi mlas lah nk sdiakan rmuan th,beli kt kdai sng ckit :D

    ReplyDelete
  13. mcm nak wat sarapan!
    kang xjd wat mask,
    kenyang je la

    ReplyDelete
  14. tak pernah buat lagi. apa kata cekbolat-bolat buatkan untuk syieda :)

    ReplyDelete

Sila komen ! Jangan malu malu tucenn :D