#2 Surat Berantai


Saya kene tag ! oleh budak tecik tapi bersuara besar ->> Hincik Hlovate
Beliau telah mengaum di kotak 'Luahan Mangsa Sula' . ishh ishh ishh .
Biasalah musim cuti sekolah . aktiviti contest mengontes , segmen beromen beremen juga giveaway . banyak dianjurkan . say HUYOOOOOOO .

25 Perkara Fakta tentang Cekbolat ? hermmmmmm .

1. Impian nak berjumpa dengan akak cekbolat iaitu Amy Mastura . ahaks ! *akak ? muntahh- muntah

2. Tak suka tidur siang .

3. Suka pakai mouse and hate to use tetikus .

4. Suka ketawa .

5. buat muka tak bersalah bila buat sesuatu yang salah .

6. tak suka pink tapi dikelilingi dengan barang PINK . eh ?

7. Minat HELLO KITTY. hahaha <-- boleh terima ?

8 . Dulu sekolah perempuan so aku gatal sikit dengan perempuan . haha boleh gitu ?

9. banyak baju malam dari baju keluar rumah . hewhew .

10. pemakai tegar bedak sejuk cap kak tun kedai depan .

11. pehhh banyak gila nak sampai 25 . pftttt .

12. terus berfikir .

13. suka subjek yang susah dari yang senang . dan kdg2 benda senang tak boleh solve kan . lulz

14.  dah besar tapi still pakai barangan baby .seperti losen baby , baby bath , baby shampo .eh?

15. bila tidur malam pasti ada botol air dekat sebelah . takut tengah malam terjaga dan dahaga . kehkeh

16. cerewet apabila hal yang berkaitan bilik air .

17. suka lelaki yang lebih tua 3 4 tahun . *tetiba .

18.  tak kisah kalau dimadukan <--- konon la .

19.  suka warna MERAH . mungkinlah . sebab majoriti barang warna Merah .

20.  suka bermain sambil belajar .

21. suka sejarah walaupun Sejarah SPM cuma B .

22. ape lagii nak carut niii ?

23. ehmm berfikir .

24. Hoyehhhhhhh . saya tahu !

25. okayy dah habis _ _'

Nota-Minta-Kaki : Tag aje pada sesiapa yang sudi . haha *malas* <---- kedebushhhh

Wak Gelas pengganti Tommy Pocket ?

Wak Gelas pengganti Tommy Pocket cekbolat ?  nonononono .
hakikatnya dua dua dah kahwin . kihkih .

ehem ehem . kembali pada tajuk Utama . WAK GELAS 1ST GIVEAWAY !!

Kali ni nak join contest . okayy tetiba rasa janggal pulak . sebab tetiba aku join kan . susahla cekbolat montel ni nak melibatkan diri contest mengontes ni kan . hahaks . okay okayy . cukup .

dan kali ini anjuran contest dari abang blogger cekbolat ! wahhh Wak Gelas tuu .




dan sebenarnya teringin nak tukar henpon cabok cikbolat tu . Samsung Cham *ahhhh malunyaa nak gitau* ahahaha..


Tengok tu Wallpaper mahal tuuu . gambar cekbolat mase tecik tecik . kehkeh

Sejarah henfon ni kan dah seratus kali jatuh . paling tinggi dari tingkat katil dabel deker kolej cekbolat . penah masuk longkangg plus kene siram air ketika nak ambil result sem 1 baru baru ini.

Dengan henfon ni jugak cekbolat bertwitta . tu pun Via text . hahah poor bolat . ngahahaha takpa janji boleh dengar suara mama dengan abah . hehe :)

nak harap duit dekan ? ahh entah bila dapat kan . jadi cuma menaruh harapan akan contest ini . tolonglah cekbolat ye wak *kenyit mata*

Syarat syarat nya ialah

 1. Mestilah blogger warganegara Malaysia dan menetap beralamat di   Malaysia
 2. Buat entry bertajuk "Wak Gelas 1st Giveaway: Secondhand Ipod" - dan biarkan entri sehingga tarikh tutup
 3. Paste Banner Di atas dalam entry itu ye (pastikan entry boleh
dikomen yee) 
4. Mesti follow blog wak (wajib), dan masukkan dalam blogroll atau bloglist kawan2 (kalau ada - optional). 
 5. Copy URL Entry yg kawan2 dah buat diblog memasing di kotak Comment Entry INI sahaja. 
 Pemenang akan dipilih secara rawak. Hanya satu hadiah utama (Secondhand iPod touch 32GB, bukan iPhone5) dan 5 hadiah saguhati.


Babai sayang *lambai lambai tangan cium pipi*

Syukur :)

Cekbolat taip entry ni dengan penuh teruja .

Hai Assalamualaikum :))

Alhamdulillah cekbolat dah sampai Port Dickson . dah berlanding landing dekat katil dabel deker yang penuh dengan masam masam pahit masin garu punkoq dan bau kan . ni nak cita ni nak cita ni ! kejadian amek slip result semester 1 tadi . hahaha *eksited siak

Okay mula mula kan .

berdebaq dalam hati ni memang tak kata la . berpeluh ketiak ni haa . dah sampai kolej cekbolat pun masuk dewan dengan tenang . menggalas beg laptop dan berbaju kurung bertudung merah  . kad matrik tali Angrybird di leher .

pandang kiri pandang kanan orang lain ade parents . tgok result sesama dengan parents . hmmmmm ayaq mata ni nak menitis . mengenangkan nasib diri . *lap air mata dari jatuh ke keyboard*

skip skip .
jadi bolat pun melangkah la ke kaunter slip peperiksaan .

Abang kaunter slip peperiksaan : Tandatangan sini sekali tarikh ye dik . nombor talipun sekali ye *k ni tipu*

cekbolat pun cecepatlah tandatangan , dalam hati sebak sebab mama dengan abah takde . nasib baik abang ni hensem . hakhak . jadi abang tu pun tanyalah lagi .

Abang kaunter : Group apa ? intake apa ?

k macam nak hempukk ja abang ni . dah sah sah dah dekat borang aku tu dah tulis . saje nak cakap dengan aku lettew . hakhak . *k meluat*

Abang kaunter : nah . tahniah dik :))

aku terpinga pinga .

cekbolat : apadiaa yang tahniah nye bang ? *sambil tahan air mata*

tutup mukaa dengan penyapuu . blushing gila weii .  jakunn siakk . hahaha sem satu je pun .




maaplah kertas terkonyok sikit . eksited sangat . hahaha *menyamah*



sayangnya subjek kegemaran Psikologi Kanak Kanak dapat B+ 
masa exam punya tampal penuh didinding nota nota macam nak pecah kepala hotakk weii .
takpala takde rezeki . bersyukur :))

Nota Minta Kaki : ingat nak jadi cikgu ni senang ke ? fuhhh satu halangan dah lepas . satu tapak yang baik :)

** bila masa waktu main kita main . bila belajar saya belajar . 
** takde nafsu nak bercinta sekarang . muahahaha boleh pakai alasan ni ?

Bye Kedah .



Tak payah nak sedih sedih sangat la kan . bukan nak pi Istanbul atau Amarika pung .

Tiga bulan cuti sampai naik beku otak . sekolah cuti dua bulan je aku cuti sem sampai tiga bulan . gila bapak bangang gila la kan otak ni . gemuk tu takyah cakap la . baju sem lepas pun dah sendat so terpaksa pi oter balik bagi besaq . hakhakhak

okay tak kelakar pun _ _'



lawa bak hangg .



Cantik kan kampung cekbolat ! *hangguk kepala lekaihhhh*

Haa ni kalau waktu pagi dalam 7-8pagi cantikk tauu view dia .
teringin nak naik basikal dengan hasben kat batas ban tu .
alaaaa jalan tepi yangg tuuu ( rujuk gambar ) . hikhik *amboii hang gataii*
Laa ni dok kalut countdown balik kolej siap tanda pangkah dekat kalender setiap kali nak tidoq .
tolak pi tolak mai tak sampai seminggu .
banyak benda nak kena buat selain melepak dekat twitter . hekhek *garu garu kepala*

Sedih tu tak terkira la nak tinggalkan Aloq Staq . tak boleh dah ahh usha abang beger jalan Langgar . dia selalu bagi mayonis lebih dengan tisu 3helai selit dalam plastik . hat tu yang mahal tu . paling sedih tahap cipanzi bontot kena sula . kahkah .

iskk iskk iskk . *lap hingus dan calit di dinding*

" masa cuti hang bosan gila . la ni nak balik kolej hang sedih macam tapir kena cubit paha kiri. adoiii gajah pulak yang terasee. hakhak . "

k aku pun tak paham _ _'

nota minta kaki : motif sebenar nak cakap pasal 'saya sedih nak tinggalkan Kedah' lulz . macam budak terencat pulak yang menulis entry ni . erkk ?


2012 Tahunku yang Cantik


Cantik . glemer , febulos , berlabuci bagai .

2012 tahunku yang cantik . ya cantik . bukan kacak . cuma hensem kekadang . eh ?
eh nak cita pasal blog ke hidup ? oyehhh mari kita korek dua dua .

2012 Hidupku yang Cantik.

Semuanya bermula apabila dapat result SPM . Meninggalkan alam persekolahan putih dan biru serta tak akan bergaduh lagi dengan pengawas sekolah yang kerek dan suka rampas kerongsang cekbolat ,selama 5tahun sekolah perempuan tetiba kekok bila dalam kelas ada lelaki . takley nak membising . kan kan ! haha

2012 juga mengajar saya erti kasih dan sayang antara dua insan jarak jauh . hanya handfhone dan gambar menemani hati  yang sunyi *ececeh*. bercinta dengan SpeakerSekolah selama 11 bulan 15hari . 4kali pertemuan yang bahagia kami diakhiri dengan perpisahan . mungkin dipisahkan sekarang . mana tahu dikemudian hari , bukan ?

2012 juga saya mendapat jemputan kenduri kawan baik saya sendiri . dan saya sendiri yang mendengar lafaz akad nikah dari mulut suaminya , alhamdulilah . Dulu kalau keluar kelas cari cikgu mesti lalu dekat kantin . almaklumlah suaminya anak tokei kantin . ahaks :p

2012 saya sedar akan abah menyayangi saya . mama cakap abah tak pernah menangis masa hantar abang atau kakak tiri di Ipt mereka . tapi abah menangis ketika pulang dari hantar saya di kolej buat pertama kalinya . dan 2012 saya dan keluarga bertambah erat . memang sangat bermakna bagi saya walaupun bagi kamu semua ini cuma perkara biasa . tapi tidak bagi saya . iskk iskk tetiba berjurai ayaq mata ni

*lap hinguihh meleleh sat , calit kat dinding . kahkah


iklan hantu gigi . sekian . *drama melayu*

2012 Blogku yang Cantik .

ahaks cantik ke blog ni ?

Mengenai blog ni . cekbolat start bloging pada bulan 7,2011 . dah setahun lebih dah blog ni bak kata blogger mana tah kalau ada anak mesti dah tumbuh gigi . hohoohh . entry menggedik je semua . yang tak menahannya ialah KEYWORDS yang masuk ke blog cekbolat ni 80% lucah . lulz -,-

hang buat lawak ka pa ? =.=

Blog cekbolat ni 90% pasal diri sendiri , keluarga dan kawan kawan . cerita mengenai hidup sendiri . susah la nak jumpa cekbolat rajin join contest dan segmen . kalau join pun biar segmen atau contest tu ada 'isi' bukan setakat tempek gambar segmen/contest pastu publish . kepada blogger yang tak suka kisah kisah cekbolat .

sila angkat kaki macam blogger tutt dan tutt . haha .
"dalam hati teriyakk mcm anak kucing mati sekoq "

sat sat !
2012 blog ni juga ada DOMAIN . Www.Cikbolat.Com .
hadiah Spm bolat yang tak seberapa dari abang blogger kesayangan saya .
dot com tu weiii . bulan 2 ni cek kena start bayaq ahh . setahun dah pakai domain .
lulz -,- *ni yg leceh wei pakai domain*

oh ya . bolat penah buat satu segmen . "10 perkara pelik tentang saya"
dari segmen tu bolat kenal erti 'baca dan komen' hehe . berak smbil bawak lappy pun hadoo . sapa la tu ye . ishh ishh *geleng kepala*

haa satu lagi CARIAN GOOGLE . " SIAPA KEKASIH CEKBOLAT? " pehhhh tetiba rasa macam ada pemes gila weiii , neelopak pun tak sensasi gini . *kipas kipas* harharhar . sila bagi penampar sekali . ni dah kenapa aku boldkan semua . nak nunjuk lettew -,- 

kau hadooo ??

ada beberapa blogger yang penah bolat jumpa seperti blogger ReenaShukri , AdilaSaddam,Choco Choco Story,dan blogger katak comel .

maka berakhirlah al kisah 2012 tahunku yang cantik lagi gojes dan menawan sperti tuan belog ini . ahak ahak ahak *ketawa gedik* <--- sila bagi penampaq lelaju !

Anjuran : encik pudin kita Syaifudin Alias .
Penaja : CikTom , Mk Syahir , Fauzi Blues , Eizil Network , Lepak.com , NurMishan , LeadFamir , Arrazi , PenMerah , PuanBee .

lama tak tempek gambar bajet control ayu ayu hensem gitew -,-
oh tolonglah . aku nak kurus . ahaks *muntah*

Nota minta kaki : tak lama lagi 2012 nak melabuhkan tirai labucinya . amboii pas nii penuhh pulak dashboard dengan entry azam tahungg baru . uhh uhh *mengigil mcm sin chan*

*gila panjang entry ni . muhun korang selera nak baca :'(

Bosan #2


"rauttt wajahh , mempersonaa , dan sesuciiii..." 
menyanyi nyanyi lagu ombak rindu .
sambil bancuh milo 3 in 1 didapur .
feeling buat ayaq untuk suami la konon konon .
padahal nak cicah biskut smbil layan astro ceria .

sunyi .
cuma saya dan adik .
terdengar pintu bilik air ditutup .
bunyi air pancut jelas kedengaran .

ku jalan dengan perlahan melintasi bilik air .
*tikk* ku tutup suis lampu .
berlari hati hati dengan balang biskut kemas dalam dakapan .
tangan kanan memegang cawan milo panas .

"aaaaaaaaaaa ! bukak laaaa" jerit adik sambil menangis ketakutan .

ku capai remote tv .
tom tom bak dah start !
sambil cicah biskut dengan milo .

hikhik ;P

Video hangguk hangguk . errr


Boring sambil menternak lemak .
Youtube lah peneman setia cekbolat .
kerja cekbolat menyubcribe vlog orang .
kadang kadang layan "konapun" kadang kadang "Nerdy Nummies"
kalau dah bosan sgt tngok Ellen Show layankan keletah Sophia Grace and Rosie .

saya ?

ehem mmg takkan ada vloglah .

Bolat nak share satu video ni .
rasanya ada yang tahu la kot .
tapi video ni buat cekbolat tertarik tgok beratus kali .
terhangguk hangguk . ahaks .

SeikoDogg ! Jyeahhhhhh .

Kevin dan Gerald mmg terbaik .


Bomm boom boom . ni video paling syiokk ah . hiks :p
jum la layan sekali . hilangkan stress .

nota - minta - kaki : tadak idea nak update blog @_@

** nasib baik layan video menan masak masak , kalau layan cerita 'cikgu suraya' ?

Saya menyesal hingga kini .


Serius saya menyesal hingga sekarang , tak tenteram sungguh rasanya .

Last puasa hari tu . kita raya hari ahad kan ?ni kejadian khamis sebelum raya .
Masa tu saya pi Terminal One, Seremban . sesaja nak pi shopping barang barang raya . kebetulan kawan saya nak balik kampung . saya temanlah dia .

Lepas shopping dekat term 1 tu ,kami bertukar haluan masing masing . sorang balik kampung sorang lagi balik kolej .

jadi .

bolat pun naik bas Seremban - Port Dickson . punyalah ramai gila berebut rebut naik bas . gesek gesek segala bau ada kan . tetambah negeri Sembilan ni banyak orang india . pahamilah apa baunya please !

tolak pi tolak mai . akhirnya dapat jugak naik dan tempat duduk . tempat second last dekat belakang !! yela tempat kat belakang ni banyak lelaki kan . seganlah sikit tapi terpaksa .

Bas pun CityLiner . alah bas kontot tuu . punyalah sendat macam tin sardin . dan sebelah cekbolat ni ada sorang apek cina tua . pakai sluar pendek bertongkatkan payung . yang membuatkan cekbolat gelisah ialah beliau BERDIRI .

korang tahukan adab bila ada orang tua ni .
kita yang muda kenalah bagi tempat duduk kan ?

tapi cekbolat duduk buat taktahu . sebab kaki sakit sangat akibat berjalan tadi . dah la puasa ! ehmmmmmmmm dalam hati kesian ada kesal pun ada . nak bangun tapi tempat sempitt . brtambah susah nanti . dengan barang2 cekbolat lagi . apakan daya , cuma berharap ada yg kasi tempat untuk apek tua tu . malangnya tak ada ! -,-

bolat buat buat tidur macam iklan budi bahasa Adlin Aman Ramli . buat buat tak nampak . dalam hati menyesal sangat .

tapi masa yang sama setan dalam hati cakap
"alahhh dia apek cina, cina mana puasa , biaq pi kat dia la , peduli apa"

dah la jalan Seremban ke Port Dickson ikut Lukut memang macam Roller Coaster . pastu driver India bawak pula macam hawaq (kurang ajar/penyamun) kesian apek tu pegang handel kuning bulat bulat (pemegang)

sampai Port Dickson . apek tu dah takda . bolat pun teruskan perjalanan 
Port Dickson - Kolej .
Tamat .

** macam ni perangai bakal cikgu ? macam ni ke BOLAT !!
**beradab lah sikit walaupun kita berlainan bangsa . kenapa hang ni !

Nota minta kaki : sedang menangis di tepi telaga berharap korang baca dengan teliti .

Luahan anak berkain Batik .

tak kan aku nak pakai kain pelekat kot ?
kang depa soh aku bersunat . namauuuu (takmahu) aih !

Dua tiga hari lepas .
sedang menyanyi nyanyi sambil menyidai kain .
ku dengar suara garau lelaki memberi salam .
oh abang Osman Posmen rupanya .

kenapa tak letak dalam peti surat merah je ?
tak nampak ke bang ? siap lekat no 8 lagi kat peti tu . kahkah .
sesaje nak kacau dan nyembang lettew kan abam posmen ni .

okay2 sambung .

Ada tertera nama cekbolat binti bulat .
eh bukan . nama betul bolat la kan .
saya teka teka . rupanya dari kolej .

ok2 paham ?

"story baru nak start ni tadi iklan"

daftar semester 2 tu pada 26.12.2012 .
kali ni bolat pi sorang sorang .
daftar semester buat pertama kali sorang sorang <--- nangis tersedu sedu .
cemana ? cemana ? *kamera difokuskan dri jauh jauh dan jauh* walamak cem filem dowh =D

abah saya kata
" buat malu anak askar je tak reti berdikari , abang hang dulu travel alone Sabah ke semenanjung okay je "

kerling ke arah mama minta dikasihankan . mama saya siap iyakan kata kata abah saya . sampainya hati takmau kawan dah . huh

Dear Abah,
tak semua anak askar manja dan berdikari .
dan lagi satu abahku sayang .
abang tu lelaki dan saya ni perempuan .
wuwuwuwuwuw *lap hingus*

kenapa harus disamakan ? kenapaaaa ? whyy ? deyy ? otokkhe ?

anak kembar cekbolat yg terpisah sekian lama -,-

saya pasrah .
saya terima .
doakan saya baik baik sahaja angkut barang okay :)
moga moga beg ubat kurus dan anak anak saya tak tertinggal .

nota - minta - kaki : orang lain pun ade bapak askar jugak tapi perlu ke sampai macam ni ? 

*tenangkan diri , tahan napas dan kentut . kbai *lambai2 tangan*


Berangan .


Bunyi riuh diluar sangat sangat menaikkan semangat .
Aku mencapai mikrofon bling bling kaler pink .
menuju ke pentas dengan bangga .

jeritan peminat peminat mengiringi langkah .
aku tersenyum melihat gelagat mereka .
Akulah DIVA . jyeahhh *sambil depakan tangan*

aku menari nari mengikut rentak musik .
terloncat loncat bagai orang gila .
menyanyi dengan spenuh hati .
bimbang akan kecewakan peminat peminat .
aku membuka jaket dan membaling ke arah peminat .

ada yang pengsan kerana terlalu eksited .
mungkin bau jaket kot ? ntah .

tiba tiba .

"tukk tukk tuk " bunyi ketukan .

" oihhh , cepat sikit mandi ! nak terkencing ni

dem . baru nak berimaginasi . *letak balik botol shampu yg kononnye mikropon*


Bantuan jarak jauh dengan TEAM VIEWER .


okayy . korang tahu tak Team View ?
hmm rasanya ada yang tahu ada yang tak .
lelaki mesti tahu kan ? mungkin lah .


haaaa . apa team view ni ??

ianya lebih kurang 'Remote Control' dalam jarak jauh .
boleh control lappy kita menggunakan lappy lain .
atau handfhone ke lappy .


haaa macam ni .
selain itu juga ,boleh file transfer dengan cepat .

Cekbolat pun baru tahu .
sebab hari tu lappy cekbolat ada problem sikit .
dan En.EhemEhem cekbolat ni dia taknak bagi arahan panjang panjang .
kesian konon kat cekbolat kena faham ayat ayat programmer ni kan .
so dia yang buat . terkejut cekbolat tengok "mouse" bergerak sendiri .
ingat hantuuu *aaaaaaaaaa <-- gitulah jeritannya .

sesuai la pada couple couple nak check lappy pakwe makwe diorang kan .
kot kot ada gambar perempuan lain or curang kan . kehkeh . saja nak suggest 
*lari sebelum dilempar kasut*

takpun nak mengajar seseorang dari jarak jauh . heeee :D
lebih kurang share screen lah . tapi ni power lagi . hohohh .
nak tahu lebih lanjut ? Google la sendirik . kehkeh .

Rajah 1


** Download TEAM VIEWER
senang je pakai Team View ni . lepas install -> buka -> letak psswrd dan id partner seperti di rajah 1 -> dah bolehh menjalajah lappy mereka . selamat mencuba !

Note-Minta-Kaki : saya dan speakersekolah dah takda apa apa :')

Perutusan Raja Sehari Farid Kamil dan pasangan .


Guess what ? guess what ?
aii dapat jemputan wedding beliau hokeyy . ahakss *sambil kipas kipas muka eksited*
pehh . dalam otak sekarang nak buat baju merlik merlik ( berkilauan ) siap ade reben besar atas kepala . ohmaigawhhhh . *bulatkan mata sambil muka eksited*

see see . wangii okayy .

Masa dapat dapat kad ni mmg lompat bintang la cekbolat . kalau getah spender putus pun tak kisah . sanggup ikat tepi . kahkah .

Ehem . sebenarnye mak sedara cekbolat yang dapat , ade dalam peti surat rumah dia sebab mak sedara cekbolat ni satu taman dengan family Farid Kamil . hewhew .  cekbolat dengan mak sedara ni memang rapat lah . anak perempuan dia pun sorang . so dia ajak mama , adek dan cekbolat join ler . nguahahahhaa . eksyen je lebih cekbolat ni =__=

btw , Farid Kamil memang jemput rakyat Kedah ni berkompol dekat Tasek Darulaman yang cantik . kebetulan ade kad jemputan ni mmg eksited sikit la nak pegi . huahua . wei sapa taknak WEDDING TEPI TASIK . aummmm *ops terCaps Lock*

sweet okay ! sweet *berdarah hidung*

Nota - Minta - kaki : cekbolat lupa yang si Farid ni anak jati Kedah . mula mula buat tak tahu je skrg kemain lagi . hohohh ^^V

** Pulun Kedah Pulun !!! <--- semangat

Download Video Youtube dgn MUDAH .


"Macam mana nak download video dari youtube tanpa pakai Download Manager yang lembap silaka itu" tanya kiah Hudson .

Cara pantas dan mudah ialah KeepVid . tapi sebelum tu pastikan korang ada "Java"
kalau tak ade jangan gelabah . masa buka KeepVid ni dia ada link download java bila first time lah . hoho .

jom kita download sama sama .

Langkah 1 : berlari ke Youtube dan search lagu apa yang hangpa suka . dan copy video URL .





Langkah 2 : Click ke KeepVid .




Langkah 3 : pastekan link video youtube tadi dan click "download" dihujung .




Langkah 4 : wait a second . dia timbul menda ni . click accept dan run




Langkah 5 : pilih mana satu yang sayang sayang sekalian suka . most video kan ?




Langkah 6 : SAVE dan download bermula !




dannnnnn lasttt ......
motif nak tunjuk lagu Harimau Malaya . hehe

Rujukan .
Download FLV 240 = Kualiti dan saiz video yg rendah .
Download FLV 360 =  kualiti dan saiz video yang sederhana .
Download FLC 480 = kualiti dan saiz video yang tinggi .
Download MP4 = Kualiti tinggi dan saiz video sederhana .
Download WebM 360 = Video paparan laman web kualiti sederhana .
Download WebM 480 = Video paparan laman web kualiti tinggi .
Download 3GP 240 = Video untuk handphone .
Download MP3 = Musik tanpa Video .

ada banyak kaedah , bagi cekbolat ini terbaik untuk manusia yg tak suka benda yang melecehkan macam saya . ia cepat dan pantas .

Nota - Minta - Kaki : cekbolat download pakai Maxthon tak pakai Google Chrome. kalau korang tak boleh pakai Google try pakai Mozilla Firefox okayy .


harap berguna , muah sikit :*

Misteri Kaunter 7 .


Boleh tahan la dashboard penuh dengan entry seram .
takpun entry GA dan Segmen .
biasalah cuti sekolah .
tapi bolat bukan nak cerita pasal seram seram ni .
pernah alami bende seram seram ni sekali je .
hewhew . maap lah .

terbantut nafsu nak naikkan bulu roma kan -_-

kalau korang perasan "kalaulah" .
dekat sidebar cekbolat ade section kaunter 7 .
kat situ akak Senah Drift setia menanti .
kalau rajin "ask" lah nanti akak Senah cuba "answer"
hohohh ^_^V

Operator : Senah Drift (siang)
Kiah Hudson (malam)

tanyalah tanyalah .
nanti I jawab .

Nota - Minta - Kaki : takpayah nak komen kalau tak ikhlas .
tak usah datang kalau tak sudi . disana benci disini lagi la tak hingin .

Tersembur .


Makan malam keluarga .

Di meja bulat aku ditengah tengah mama dan abah .
sedap sedap melantak ayam percik dengan gaulan nasi beserta kicap kipas udang .
macam biasa borak mengenai isu isu jiran sebelah hingga ke isu dunia .
abah menambah nasi dagang ke pinggannya sambil mulut berceloteh .
bolat mencapai gelas laluu minum .

airkosong je pun .
dan aku pun rasa kosong tapi ...

"purrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr kohh kohh" tersembur sekali nasi nasi .

berlari ke sinki .
bersihkan hidung dan mulut .
ku lihat reaksi abah macam serik nak tambah nasi . tapi licin juga =.=
aku duduk sekali lagi utk menghabiskan air .
dan .


"purrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr" tersembur air sekali lagi dengan rakus .
kali ini lebih dramatik mengenai mama dan abah dikiri dan kanan . 

dah macam pesta air dekat padang golf la pula . huahua .

"soryy abahh" ujar cikbolat sambil buat mata kelip2 .
mama gelak mengekek - ngekek sampai jatuh kerusi .
pestime dohh aku jadi macamm tu depan parents .

Nota - minta - kaki : tapi kejadian tersembur menyembur ni dah banyak kali jadi dah kat cekbolat . haha.

Aqua Mineral Oil PC


Penah tengok data data PC dalam aquarium ?
ada lampu biru biru . ada warna warni .
ingat aquarium ikan kan ?

cool kan ? mmg lah sbb cooler _ _' 

Bolat takde la arif sangat pasal mende mende ni .
tahu pun ciput ciput je .
Susulan cerita abang cekbolat punya kawan .
kaki GAMER punya orang berselirat wayar air dekat laptop dia .
pehhh . mmg gila GAME .
jenis seminggu tak tutup lappy or pc .
GAMER SEJATI .

sebab tu diorang pakai cooler ni .
tanak lappy or pc panas la kan .
cepat rosak nanti . 
entahh apa kejadahh lagi pasal ni korang tanya GOOGLE la kan .

tengok la . tengok laaaaaaaa .

tapi ni sejenis minyak bukan air . eh entahhh lahhh >,<
sesape ade info sikit pasal ni share la .

Nota - Minta - Kaki : kita minah gamer jugak. tapi bukan gamer gila gila . hohoh 

Hikayat Senah Drift

Terkini : Senah Drift kini kembali GLAMER .

Pujaan jejaka Malaya .
Model Poster / Pelakon / Pengusaha "Kiah Belacan".

Senah Drift kini tampil beraksi di pentas penuh glemer setelah lama menghilangkan diri dalam industri seni iklan poster dan lakonan . Beliau dikatakan sudah bercerai dengan Seman Parkinson setelah mendapati Senah Drift lingkup dalam perniagaan belacannya dahulu .

zaman remaja Senah Drift .

 Semasa remaja, beliau sangat aktif dalam industri model poster iklan dan berjinak jinak dalam bidang ini semenjak beliau berumur 12 tahun . 

Antara filem yang membangkitkan beliau ke antarabangsa ialah 
"Hikayat Puteri Senah Li Po" 

 Puteri Senah Li Po

Senah Drift juga menyatakan bahawa beliau masih berhubung dengan rakan rakan baiknya iaitu Jemah Hudson dan Jenab Evans . tak terkecuali akak angkat beliau Miah Kardiashian .

Senah di muka depan majalah 

Kemunculan beliau kali ini melalui lakonannya dalam "Senah Drift the Movie" gandingan beliau bersama Hero Malaya Awang Peterson sangat sangat mendapat sambutan yang hangat . Beliau selalu melayan karenah peminatnya melalui akaun Twitter beliau @Senah_Drift

*selalu jugak nampak beliau RT tweet peminat dan oh oh Twitcon beliau sangat cun !*


Nantikan kisah sambungan hidup Senah Drift .

Nota Minta Kaki Pengarang : Hak berimaginasi Hak saya . sekian :)

Hari ini Awak ..



Hari ini awak kutuk Twitter dekat Fesbuk .
Esok awak SIGN UP Account dekat Twitter .
Update status facebook : Follow la itew . itew follow awak balik hoyehhh.

Hari ini awak kutuk Blogger .
esok saya tengok dekat shoutbox saya ada nama awak .
Komen : Do follow me back okay ? kalau tak i Unfollow u . smiley muka setan .

Hari ni awak update "Please Boikot Mcd"
Esok tengok gambar awak tengah makan beger tepi ada cop McD.
Caption gambar : Uhmm dapnyeerr , jemput la makan . smiley : muka setan lagi.


Hari ini awak minta mereka klik iklan blog awak .
6bulan lepas awak komen dekat blog someone pasal Nuffnang,Churp2 . 
komen : "blog saya suci tanpa iklan" *smiley setan sungguh !*

yang last sekali tu hangpa tau sapa ?
.
.
.
.
.
























































Punggung Ali tumbut ketuat .
siapa lagi kalau bukan Cekbolat .

*angkat kain dan lariiiiiii*
periuk belanga , kasut jamban , pelita raya , spring spender longgar , berus jamban , kain pelikat bapak mentua  tetiba melayang . eh ?
Kasi tembak pakai bazoookaaa .
"pengg . pengg"

Nota - Minta - Kaki : kene batang hidung sendiri _ _'




Sneak out .


 ya pernah buat .
tengah malam .
sebab : nak beli topup punya pasaii  _ _'

anda pula bagaimana ?

Keywords .

Awas . banyak gambar 18x .
sila jangan klimaks disini . bahahaha .

Paparan dari semasa ke semasa .


lucah
dua bulan lepas .


seksi
seminggu yang lalu .


lucah
2minggu lalu .


seks
Hari ini .


tak kurang hebatnya jugak di NuffNang .

diana danielle kahwin lari

berdarah hidung guee gini .
*lap hingus*

ini SEO LUCAH ka apa ? harharhar
*berangan blog SEO*

Nota minta kaki : Nuffnang kita Rm2.00 :(

Me and GAZA



esok kenduri .
nak pakai eyeshadow tiga warna .
hijau putih dan merah .
boleh gitu ?


nota kaki kiri : menyepi seketika .


Hadiah Cekbolat .



Ececehh tajuk kemain .
hadiahh ? sapa la yang sudi nak kasi hadiah kat bolat .
dah la comel . tembam pulak tu . eh ??
muntah-darah .

maap .


doddle , craft , cute , tiny , soft , carpet

haaa . anda kenal blogger ni ?
blogger Greenpanda yang buat craft comel comel tu .
dia ada kasi hadiah dekat bolat sempena besday 5-Nov hari tu .
terharu sungguh rasa hati ini .
*lap hinguihh*
hemo hemo hemo .


wish card , birthday , creative , kreatif
kad yang dibuat pakai tangan lembutnya .
puisi dikarang penuh syahdu .

cute , craft , homemade , doodle ,angrybird craft, icecream
tadaaa . kandungan dalam surat yang telah beliau pos :)

kayu eskrem magnum lettew .
susah susah je akak makan eskem pastu kaler kaler batang .

Penanda kayu eskem tu bolat buat penanda al-Quran . 
semangat sikit baca . heheh
Doodle pink tomey tomey tu letak kat telepon cabok bolat ni .
kalau ada loceng lagi syiokk ni .
hahah . esok pi cari loceng .

haaa . yang Angrybird tu letak mana pulak ?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Angrybird , keychain , lucah , beg ,
dekat beg kesayangan saya :)

Kamsahamida(Terima Kasih) akak panda .
ececehh . sejak sejak tengok drama korea ni .
berbagai perkataan dipraktikkan . hewhew .

Menarik bukan ?
tertarik ?
nak tempah ?

sila berhubung dengan beliau ---> Greenn Inspiration .

Nota - minta - kaki : SpeakerSekolah sanggup datang ke Kedah semata mata untuk meraikan hari lahir bolat . Terima kasih ya ! nanti datang la lagi .

Jaybee dan Bolat


Okayy . cukup dah kot entry sedih semalam . cecepat update baru . kehkeh .
berkabung satu hari . kita yang hidup perlu teruskan kehidupan .

dah intro .

Ayer Hitam,neelofa,pergi,mandi,naked,gila,Siti Nurhaliza,skirt


Ni cekbolat nak ceqhita la cekbolat men-jalan dan men-shopping sungguh jahanam bahasaku dekat Jaybeee .
sambil melawat Uncle Tahir sambil jenjalan .
bukan selalu nak mai JB ni . jauhh cek oii . Utagha - Selatan tuu .

JB rasanya biasa je kot ?
dapat tengok Singapore dari Danga Bay jadila tak dapat tengok Aaron Aziz kan . Oh ya makanan Jb ni sedap .
pestime jumpa Chicken Chop lima hinggit ---> Restoran Awana,Gelang Patah.
ngahahaha jakun sat !

Hari sabtu pergi melawat uncle Tahir dkat HSI lepas tu pusing2 ronda2 bandaraya Jb . sampai pening naik flyover . kalah Kay-ell.
tapi paling kemuncaknya dekat Ayer Hitam .
pehhhhh melelehhh .
rambangg mata, lagi murah dari Padang Besar,Perlis .

benda,buat,semak,rumah,neelofa,izara aishah
kat sini barangan rumah mmg FULL .

baling,pasu,pecah,kena Aaorn Aziz,cerai,rita rudaini,bola
Bak kata Pak sedara bolat barang2 yg menyemakkan rumah


pasar,tani,bear,anak patung,murah,beli,borong,neelofa,rozita che wan
Entah apa nama tempat ni . kalau keluar darai tol Ayer Hitam straighttttttt giteww
kat sini tak macam Padang Besar . takde jual beg -_-
tapi anak patung bebuluu memang banyakkkkkkk . 
berbulu mata saya . haishh .
bolat cari kepala Hello Kitty tapi jumpa bantal Hello Kitty .
Bulu dia lembutt sangat . boleh gesek2 sampai terlena .

hello kitty,bedroom,pillow,britney spears,bilik,
kepala bantal pun jadi -.-

Patutlah barang hantaran orang johor kemain cantik merelip-relap .
kat sini banyakkkkkk gila barangan utk buat hantaran . 
cantikk gila . rasa macam pi beli barang nak kawin . ehem ehem .
pastu tengok kawan kawan Johor ada Teddy Bear besar2 , 
rupanya murah kat sini siap beli satu percuma satu . pehh .

bolat nak beli tapi babah cakap mai 4orang bali 5orang ?
nak letak mana ? atas bumbung ?
Bear size XXXXXL gitu .

Nota-Minta-Kaki : Bolat masukk kedaii bear je . 
mama masuk kedai pasu dan rotan . babah ? 
tolong angkat barang . aagaagagaga . 
pi ringan bonet balik berat semacam .



Beliau yang ku sayang :)



Bolat : uncle ! uncle ! uncle kenal Amy lgi tak ????
smbil senyum nampak gigi .

Uncle : aaaa *jatuh kepala* . Amy .

Scott dan anggota yg pernah khidmat dgn beliau yang lain sungguh dia tak kenal . bangga pulak beliau kenal kita :D

mase nak balik .
Bolat : uncle . Amy balik dulu tau . jgn nakal nakal .

heheh .

Masa sihat .

Siapakah beliau ?
ya dia ialah Ceo abah bolat dulu masa dekat Tawau,Sabah .
Lt.Kol(B)Tahir Omar sebutan --> Leftenan konel ? egegege ape aku heja ni ?
Rejimen Askar Melayu ke berape tah . 7Melayu rasanya ?
10 melayu . 22 Melayu . pehhhh meleleh hingus .
gua pening bila bercerita tentang askar -__-

maap .

Sabtu lepas .


Macam tak percaya yang sedang terlantar tu uncle Tahir . dulu masa kecik kecik kalau abah bolat ada event macam Mess Nite mesti dia suruh abah hantar bolat dan abang ke rumah dia buat anak2 dia jaga bolat . memang ngamm gila la ngan uncle ni . bolat nangis takmau tidur rumah dia tengah malam buta pun sanggup hantar bolat balik .

Ahad bolat dan family dah bergerak balik . tercapai hajat sempat jumpa beliau .
Pagi tadi lepas bolat celikk mata pisat pisat terhuyung hayang cari pintu bilik air . abah cakap uncle Tahir dah meninggal !

terduduk .

Sedih . sayu . semua ada .
Semoga Arwah beliau ditempatkan dikalangan orang yang beriman .

Nota - Minta - Kaki : Next entry . shopping Jaybee . sambil melawat kita shopping . hewhew .

Tersilap berus gigi .


Pagi .

melangkah masuk ke bilik air .
belek belek muka di cermin . dgn harapan selagi cermin tak pecah tengok muka .
mata melihat muka di cermin tangan mencapai berus gigi berdekatan .
lalu meletakkan ubat gigi perisa oren .

"zushh zashh zushhh zashh" aku menenyeh gigi .
sambil tenyeh tenyeh mata periksa tahi mata .
adik pun masuk ke bilik air .
untuk melakukan aktiviti yang sama .
berus gigi .

"kakak pakai berus gigi adikkkkkk !" adikku menjerit .

erk .
salah lagi .

ini masalahnya kalau parent beli dua dua berus gigi kaler pink .
sebab munasasah mereka adalah kami perempuan .
cuma membezakan berus gigi kami ialah brand .
ya . berus gigiku ada cap mohor Tesco .

mujur bukan berus jamban .
kalau tak habis rabak gigi aku .
kenapa perlu tersilap ? arghhh .

gulp!

tertelan ubat gigi oren .

demmmm.






takpe sedap . oren .

Perlu ke ?


Abah : Sekarang tengah banjir . kawasan perak blaa.blaa.blaa .
Mama : Hujung bulan 12 pula pantai timur banjir .
Abah : Kelantan . 

Mama dan adik pandang aku masa tengah melahap goring pisang cicah kicap pedas.

Terhenti .

Bolat : kenapa tengok kakak ? dengan penuh kehairanan .

Tetiba guruh dan kilat cuba menjadi music latar .

Mama : Boiprenggg hang orang kelateeeeee .


Bolat : Erk ? 

Terus angkat pinggan beredar sepantas mungkin .

Motif ? ....

Nota - minta kaki : Haihh mama . baru jumpa SpeakerSekolah terus sebut depan babah ? tahu la berkenan pun .

#Terima kasih kepada yang wish besday bolat semalam mahupun dientry . Terharu  rasa . *lap hingus*