Nenek ! I LOVE YOU

Hushhh.. tak online sehari semalam.. !! perghhh.. kacau gila hati ni.. bukak-bukak je blog terkejut tengok..
banyak giler coment !! cecah 41comment entry lepas.. fellamakkkk.. *bangga la kejap* apa lah sangat 41 tu.. orang lain beratus-ratus.. berpuluh-puluh tak heboh pun kan! at least ade la semngat.. masih ada orang nak baca blog cikai cekbolat ni kan ! ye dak woii? >_____<

Dulu kalau balik kampung cekbolat org yg pling happy sangat-sangat.. dekat Airport Labuan sebelum berlepas dah call nenek dgan tokwan kat kampung.. mesti cakap "tokk ! adik nak alik dah ni,tok masak dap-dap tauu" ..itu baru kat Airport.. dah teringat-ingat.. apatah lagi dalam flight.. asyik bercakap pasal kampungg jee.. haishhh..

---------------------

13 tahun yang dulu..
waktu pagi..

"adik sayang.. bangun,dah pagi dah ni" kejut nenek ..

"huargghhhhh *menguap* tok..mama mana?" cekbolat bertanya pada nenek..

" mama keluar kejap dengan babah" jawab nenek..

"tok ! adik nak meylo(susu milo)" pinta cekbolat..

"alolo.. botol susu adik hilang la.. tikus bawak sorok" kata nenek..

"uhuk-huk-huk.. adik nak milo !!!" cekbolat mula menagis..

"alah..tok gurau je.. jap ye sayang nenek buat" nenek berlalu pergi ke dapur..

tok kembali dengan botol susu ditangan..

"nah cucu tok" sambil mnyuapkan ke mulut cekbolat..

"masehhh tok.." cium pipi nenek..

"minum cepat..nanti tok mandikan,mama balik tengok anak die dah wangi kan.. mmmuahh *ciumpipi cekbolat sambil geletek*

"tokk ! adik nak yak(berak)" jerit cekbolat lepas minum susu *haishhhh*

"hah? meh sini..jom" nenek mendukung cekbolat ke bilik air..

----------------------------

Lepas babah pencen.. babah buat rumah sebelah rumah nenek .. haa.. tiap2 hari jumpa nenek.. syiokk woii.. korang hado? petang-petang siram pokok ngan nenek.. dah habes siram duduk kat pangkin minum kopi cicah biskut mayat ==" *orang kampung woii*

2012
*pagi*

"Tok.. bangun tok.. subuh dah ni.. bangun mandi ye? air mndian dah siap ni " terang cekbolat ..

"Mandikan tok ye.. tak larat ni nak angkat tangan sendiri" pinta nenek..

"baik tok.. meh sini cek angkat" kata cekbolat sambil mula mengangkat dan memapah nenek ke bilik air..

selepas mandikan nenek.. 

"Tok.. cek buat kopi ni.. sekali cucur sikit..tok makan lah ye.. pastu makan ubat" sambil cekbolat turunkan dulang berisi sarapan ke tilam nenek..

"hmm.. tolong suapkan tok ye Amy.." pinta nenek.

" tok.. buka mulut.. makan ni.. pastu kita makan ubat ye " sambil senyum pada nenek..

--------------------

kalau dulu.. nenek kejutkan cekbolat..
sekarang .. cekbolat kejutkan nenek..

kalau dulu.. nenek sediakan makanan setiap kali cekbolat bngun tidur..
sekarang.. cekbolat sediakan pada nenek..

kalau dulu.. nenek suapkan makan kat cekbolat..
sekarang.. cekbolat suapkan nenek..

kalau dulu.. nenek mandikan cekbolat..
sekarang.. cekbolat mandikan nenek..

kalau dulu.. nenek basuhkan kencing berak cekbolat...
sekarang.. cekbolat basuhkan kencing berak nenek..

hari ni nenek ke rumah mak Lang.. mak lang pula nak jaga nenek.. pakat berebut nak jaga nenek.. hurm.. takpe la.. cekbolat redha jea la nenek nak pergi rumah mak lang tu.. "tok pergi elok-elok ye.. jgn lupa makan ubattt,pamoga,etc..etc..etc.. haaa.. jngan nakal taw ! tok ni nakal.. huh.." mencikkk lahh >_<
//macam la nenek stalk blog cekbolat ni kan? haishhh.. merapu betuii\\

Rinduuuuuuuuu! *alah mcm la takley jenguk* puihhhhhh

nota-minta-kaki :: Cekbolat ni garang ke woi? Meerol takut ngan cekbolat! hampehhh =="

30 comments:

  1. Garangnye..hehe..untngla orng tu ade nenek..

    ReplyDelete
  2. bagus...cucu yg baek...ssh kn skunk nk cri cucu yg rapat nge to nenek..hee

    ReplyDelete
  3. best dapat manje2 ngan nenek..kena jaga nenek elok2 sbb orang2 tua ni memang nak perhatian lebih dari anak2 dan cucu2..

    ReplyDelete
  4. Suapkan nenek, mandikan nenek, kejutkan nenek, ooo...memang cucu yg baik dan pastinya cucu yg baik ialah calon istri yg baik...

    ReplyDelete
  5. bestnye ade nenek...
    saye da x de nenek..
    :((

    =New Entry===
    http://kaiakihiro.blogspot.com/2012/01/baru.html

    ReplyDelete
  6. ololo...baiknya cucu nenek sorang ni.hehehe..rindu kat arwah opah n nenek.waaaaa

    ReplyDelete
  7. cmpur baur prasaan ku ni..ade sedih,ade bangga,kagum..sweet je ko ngn nenek..ak ni ade nenek tp mcm xde..huhu
    kalo ade cucu mcm b0lat,ak nk jd nenek..huhu

    ReplyDelete
  8. sedih lah entri nih .. :((
    nia dok nge nenek nia dekt kg ..wewiit.. tiap2 hari ngadu dgn nenek

    ReplyDelete
  9. bertuah nenek dpt cucu mcm cekbolat..

    ReplyDelete
  10. wahaha..untungla banyak komen kau..
    saye sayang neneks saya..ihik ♥

    ReplyDelete
  11. kita dua memang cucu yang baik kan?

    ReplyDelete
  12. untungnya ada budak baik jaga nenek dia,rasa nak ngorat je nak buat bini..hehee

    #sayangi mereka semasa mereka masih ada.

    ReplyDelete
  13. akak duduk satu rumah dgn nenek..hehe..

    bagus cikbolat ni jaga nenek..
    moga Allah sentiase memberkati hidup cikbolat...:)

    ReplyDelete
  14. best kan dapat bermanja dngan nenek..

    ReplyDelete
  15. wow...hebatnya dia...kasi la tips nk rmai kan pengomen..ekekeke

    ReplyDelete
  16. kite xmanje dgn nenek kite....arwah atok pon due2 xsempat tgk :( urmmm

    ReplyDelete
  17. bkn senang nk cari cucu mcm ni

    ReplyDelete
  18. sedih pulak bila baca entry ni.. sayu je.. pengorbanan yg baik.. mesti dibalas dgan baik.. bagus amy.. ada contoh2 isteri solehah ni..

    ReplyDelete
  19. tetiba rindu opah walau bru je jumpa..hikhik..

    ReplyDelete
  20. cucu kesayangan nenek cikbolat nih...hehe...

    ReplyDelete
  21. samela kita.. rapat ngan nenek :)

    ReplyDelete
  22. rin pun jaga arwah ayah shingga nafas terakhir.. alhamdulillah , Allah kurniakan masa untuk kita jaga org tua kita..

    ReplyDelete
  23. sobss tacing la entry ni bolat :'(
    teringat kat arwah tok kita taw..rndu dy T__T

    ReplyDelete
  24. bagus2..cucu y baik..:) heee..

    psss : akk xlayak lagi jd cikgu memasak la..haha..jom2 jumpa..;p

    amboi asik meerol je skang ek..heee

    ReplyDelete
  25. umah ca pon sebelah umah ngan umah atok..tp..nenek da xde... :'( tp ca selalu rasa arwah ada lagi.. :'(

    ReplyDelete
  26. baiknya dia =)
    smoga nenek cikbolat bolat cpt sembuh >__<

    ReplyDelete

Sila komen ! Jangan malu malu tucenn :D