Tutorial Send Button (Ping Blog Senang la weh !)


VONGOK !
kalau line lembab siput kebabian jangan masuk twitter..
kalau tak,dapat detect yang twitter lagi pandai dari kau,bolat !
nak kata bangang marah..
nak kata tak pandai sat gi sentap..
tapi bodohnya bertingkat - tingkat.. 

Disebabkan line siput sedut mengalahkan kura - kura tercabut telor.. cekbolat ( bukan nama sebenar ) ingat nak buat tutorial yang tak berapa nak tutor lah sangat.. KAN ?
 saya anak sulong,tapi saya bukan ah long ..saya cuma nak tolong..
aku tengok macam susah the gile vavi je korang ping blog ke pesbuk copy paste ayat,pstu ping satu - satu ke group..kalau yang ade 90group blogger kat fB tak ke mampus kau nak ping ?

Okay,aku tahu aku dah cakap banyak.. nah korang tengok natang ni..


ape perasaan korang ? *bunyi cengkerik* korang nampak button SEND tu?
kalau tak nampak pergi tempah alamat terakhir korang ( kubur )


Yang ni aku punya.. bape banyak group blogger yang aku join pon aku tak kira.. ini printscreen 2mggu lepas.. baru - baru ni bertambah pulak group aku.. (~,~) apepon..aku malas ping..muehehehe


Let's Start !

Dashboard --> Design --> Edit HTML --> Tick expand widget

Ctrl F dan paste code ni

<data:post.body/>

dah jumpa? paste pulak code ni di BAWAH code tadi

<!-- Facebook Like+Send button Start --><b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'><div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'/><fb:like colorscheme='light' expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450'/></div></b:if><!-- Facebook Like+Send button End -->

bongok ! preview dulu baru save,tak nyempat - nyempat betoi.. dah jadi SAVE ..

eh ni bukan aku tulis! org lain taw.. haha (~,~)


-------**------

MUDAH bukan ? senang nak ping, dalam mase beberapa minit saje notification kengkawan korang naik mendadak sampai hang laptop.. *padan muka* pastu buat status berjiban macam hareemm.. bahahaa

Harap korang sukeee tergedik - gedik.. haha

Tabikkk tuann !
abang Faizal Pendamba Mawar ajar aku.. Trimass..tocey - tocey.. tabikk tok guruu..

lain - lain pertolongan
Tutorial pop-up window dan comment moderation

41 comments:

  1. ni yg trase nk buat gak ni..hehe

    ReplyDelete
  2. mulatnye muke dia...hehehe,..
    like gambo tu..hehe

    ReplyDelete
  3. tu bolat2 ke tu?amboii kemain lagi tabik..heee..;p

    ReplyDelete
  4. homakaiii~ byknya join group..kita taleh semak-2 ni..kah2

    ReplyDelete
  5. wah cnang la cmni.. bole try t , thnx 4 da tuto :)

    ReplyDelete
  6. owh.. br akak tau camne org leh ping entry byk2 trus, hehe..
    mmg, noti kat FB cpat aje jd byk, hoho.. XD

    ReplyDelete
  7. Rajin sungguh ping ek.. Yang malasnya sebab noti akan berlambak-lambak-lambak-lambak... ;D

    Ping dekat apesal dan guablog pun dah ok.. hehe


    *Tabik

    ReplyDelete
  8. wah.... thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  9. suka pakai button ni. sonangg! kikiki

    eh, syaz folow sini. wee~

    ReplyDelete
  10. wah , bnyk nyee group blogger yg die ade :)

    ReplyDelete
  11. boleh guna lagi ke widget ni kak ? era dah lama guna benda ni, pastu ari tur, tak bley guna .. bengom --' ..

    ReplyDelete
  12. suka ping satu dua tiga empat je...ade 8grup cenggitu je...
    ajejejejejejeje

    ReplyDelete
  13. tak pernah buat benda nie.
    perkongsian ilmu yg baru..macehhh :)

    ReplyDelete
  14. fening fening tenguk tabik tuhh.
    setop setop setop.
    ahaha

    ReplyDelete
  15. ye la tu bkn cek bolat yg tulis,,dorang xtakut pun kene sula..hahaha...tak gerun okay! cek bolat sengal! hahaha

    ReplyDelete
  16. perghh rajin cik bolat buat tutor~lepas ni ajar kami cara2 wat kuih bahulu.. try tengok~~~

    ReplyDelete
  17. niceoneee.
    tapi chemay jenis malas nak ping entry laa.
    hehe
    :)

    ReplyDelete
  18. pergh gler la banyak tempat ping tu,aie nak ping pun tgk2 gak kat mana nak ping...huhu...

    ReplyDelete
  19. wah aku lama dah tak ping kat facebook.. bekulat dah facebook aku.. skung kat twittr aje..hehehe

    ReplyDelete
  20. ak nk wt gambar gerak2 gtu jugak lah..hehe

    ReplyDelete
  21. Bulat, kak Eza tak faham.. Er, kalau buat macam ni, nama group tu tak yah isi ke?

    ReplyDelete
  22. nice.senang tapi diri ini sungguh pemalas.hahahah

    ReplyDelete
  23. wah..nampak senang menang je nih..nak try lah nti :p

    tq ye dik nun..

    ReplyDelete
  24. hahaha aku bukak kat tempat keje,baca blog ni kat bahagian atas post da menyumpah nyumpah...pe cer ni beb?lekk ar...heheh XD

    anyway,bagus bebeno tutorial ni.maybe try la kot kalau rajin.wakakakak

    ReplyDelete
  25. makin lama makin pening lak bila usha sini.. haish la dik.. blog kamu terlalu 'cute' buat akak.. hehehe~

    ReplyDelete
  26. tocey..tocey...cik bolat informasi yg berguna..trimas =)

    ReplyDelete
  27. cmtu eh
    nak try jugk la
    terima kasih awek kilang

    ReplyDelete
  28. yes..nk wat cmni la pasni..hee..thanks share..muax2

    ReplyDelete
  29. alamak...tak reti...tapi sat kami nak cuba hahahaa

    ReplyDelete
  30. oo.. ni la fungsi button send.. ingatkan untuk share kat wall ja.. toce toce..

    ReplyDelete
  31. oke fine. fya berpelangi baru tahu Y.Y


    btw, jemput singgah ke blog fya. ade new design siket. hukhek :P

    ReplyDelete

Sila komen ! Jangan malu malu tucenn :D