Saya menyesal hingga kini .


Serius saya menyesal hingga sekarang , tak tenteram sungguh rasanya .

Last puasa hari tu . kita raya hari ahad kan ?ni kejadian khamis sebelum raya .
Masa tu saya pi Terminal One, Seremban . sesaja nak pi shopping barang barang raya . kebetulan kawan saya nak balik kampung . saya temanlah dia .

Lepas shopping dekat term 1 tu ,kami bertukar haluan masing masing . sorang balik kampung sorang lagi balik kolej .

jadi .

bolat pun naik bas Seremban - Port Dickson . punyalah ramai gila berebut rebut naik bas . gesek gesek segala bau ada kan . tetambah negeri Sembilan ni banyak orang india . pahamilah apa baunya please !

tolak pi tolak mai . akhirnya dapat jugak naik dan tempat duduk . tempat second last dekat belakang !! yela tempat kat belakang ni banyak lelaki kan . seganlah sikit tapi terpaksa .

Bas pun CityLiner . alah bas kontot tuu . punyalah sendat macam tin sardin . dan sebelah cekbolat ni ada sorang apek cina tua . pakai sluar pendek bertongkatkan payung . yang membuatkan cekbolat gelisah ialah beliau BERDIRI .

korang tahukan adab bila ada orang tua ni .
kita yang muda kenalah bagi tempat duduk kan ?

tapi cekbolat duduk buat taktahu . sebab kaki sakit sangat akibat berjalan tadi . dah la puasa ! ehmmmmmmmm dalam hati kesian ada kesal pun ada . nak bangun tapi tempat sempitt . brtambah susah nanti . dengan barang2 cekbolat lagi . apakan daya , cuma berharap ada yg kasi tempat untuk apek tua tu . malangnya tak ada ! -,-

bolat buat buat tidur macam iklan budi bahasa Adlin Aman Ramli . buat buat tak nampak . dalam hati menyesal sangat .

tapi masa yang sama setan dalam hati cakap
"alahhh dia apek cina, cina mana puasa , biaq pi kat dia la , peduli apa"

dah la jalan Seremban ke Port Dickson ikut Lukut memang macam Roller Coaster . pastu driver India bawak pula macam hawaq (kurang ajar/penyamun) kesian apek tu pegang handel kuning bulat bulat (pemegang)

sampai Port Dickson . apek tu dah takda . bolat pun teruskan perjalanan 
Port Dickson - Kolej .
Tamat .

** macam ni perangai bakal cikgu ? macam ni ke BOLAT !!
**beradab lah sikit walaupun kita berlainan bangsa . kenapa hang ni !

Nota minta kaki : sedang menangis di tepi telaga berharap korang baca dengan teliti .

38 comments:

  1. hihihi kdg2 kita terpaksa jugak jd gitu kan...tmbh2 bila posa...apapun xpa...kita btlah kebajikan pd org lain pulak pasni...ALLAH kan MAHA KAYA...Dia ttp akan bagi peluang kalu kita masih ingat nak berbuat baik pd org lain...:)

    ReplyDelete
  2. behave cik bolat, behave *saja nak buat si bakal ckgu ni rse bsalah* ahahahaa

    ReplyDelete
  3. ada sebab dan musabab,, nk buat cmne,, ipg ke? muja pun!!! :D

    ReplyDelete
  4. alahai sian bolat tepaksa buat2 tido..akak pun penah jd mcm tu mmg rasa bersalah kan

    ReplyDelete
  5. kdg2 keaadaan memaksa.. tp next time boleh kot buat.... ketika keadaan basa stabil.. ade ke??

    ReplyDelete
  6. heee dah jd nak wat cane dikk oii!

    xpe lain kali kalo nampak org tua even lain bangsa bg dia duduk eh kalo rs bolat larat berdiri.. :)

    sbb kalo xlarat kang pengsan kat situ susah plak..bkn pentingkan diri sndri tp nak bertimbang rs kena bertempat heee

    pape pon hormati y tua, sayangi y muda :)

    ReplyDelete
  7. kalu bt salah conem tak tenang.. da p cari apek tu mintak maaf..huhu

    ReplyDelete
  8. kadang2 ad bnd yg kita dah buat dan kita sesal smpy ke hari neh. mmg kdg2 kita lupa. tp kadang jugak bnd tu bermain difikiran kita. ada alasan kat situ knp bolat tak angun . kan? jadi lupakan.. Alasan kukuh kat situ. haha

    ReplyDelete
  9. its okay darling, benda dah lepas usah dikenangkan.. just ambil iktibar dan be alert after ni.. tapi bila ena baca bukan salah cek bolat, ada sebab cek bolat tak boleh nk bg apek tua tu duduk.. huhuhu

    ReplyDelete
  10. menyesal. dah akan teringat sampai bila2. tapi keadaan tu xizinkan kita berbuat mcm tu. tapi tu lah kita akan terasa juga kesal

    ReplyDelete
  11. fuh...tak sanggup berdiri, bergesal2 ngan lelaki..arrgghhh...tak per..keadaan memaksa kamu..saya memahami..hhuhuu...(**paham sgt la kan...)

    ReplyDelete
  12. saya juga sering mengalami kejadian seperti itu. sedang capek, dapat tempat duduk, tapi ada orang tua atau ibu hamil berdiri.
    mungkin sekali-sekali egois tak pe lah :D
    hehehe

    ReplyDelete
  13. x pe la.. lepas ni, jadi lbih baik.. hehehe

    ReplyDelete
  14. errr...kesian pulak kat apek cina tua tu...
    hm...
    akak harap sgt lepas ni, anak-anak muda, kalau nampak org tua, sila bagi duduk, melainkan anda juga mempunyai keuzuran yg melampau.. hehehe..

    tak apalah, benda dah jadi.. jangan dikesali lagi..
    cuma lepas ni, bagi org tua duduk ya, tak kisahlah kita puasa and penat... kesian kat orang tua..
    ce bayangkan kalau orang buat mak bapak kita macam tu..
    atau kalau kita dah tua nnt org buat kite mcm tu..

    (hamboi, panjang lebar pulak akak meleter...-_-')

    ReplyDelete
  15. hahaa... nakal,,, sye blh bayangkan mcm iklan dlm tb tuh... ekekee ^^

    ReplyDelete
  16. kalau shah,,shah bagi jek tmpt duduk tu kat dia...tambah pahala tau...hehehe...

    xpe la...lain kali klu jadi lagi,,cek bolat tau la pe nk buat kn..

    tp jgn salahkan diri cek bolat jek tau...ramai jek lagi dalam bas tu kn..diorg pun sepatutnya bg tmpt duduk...yg penting cek bolat menyesali perbuatan cek bolat,,,dan itu sudah cukup rasanya...

    bebel pnjg plak..haha..

    ReplyDelete
  17. takpelah... jadikan ini sebagai iktibar dan pengajaran untuk lain kali :)

    ReplyDelete
  18. tpikan klu pnat mmg trpkse kan

    ReplyDelete
  19. Itu maknanya cik bolat seorang yg punya hati budi yg tinggi. Hanya org yg ada hati budi ada rasa sesal. Kalau org tak ada hati budi dia tak akan sesal seumur hidup biar mengulangi kesalahan beribu kali..

    ReplyDelete
  20. kalu dah menyesal elok laa cekbolat..lain kali jangan buat lagi...

    ReplyDelete
  21. hahahah.xpe,utamakn perut mengandung.antara cik bolat dgn apek tua.kahkahka *gurau ;)

    ReplyDelete
  22. xmau sedih2..bkn bolat sengaja an..tpi terpaksa..sian bolat..

    dh lama xmelawat bolat

    ReplyDelete
  23. xpnh bhadapn situasi mcm ni, tpi lau naik lrt ngn pkwe ara dia xkn dok sbb nk bg org yg lgi memerlukan katanye.. hehe

    ReplyDelete
  24. bergantung juga pada situasi. kalu bolat memang x larat, bolat kena duduk. kang x pasal2 bolat yg rebah.

    ReplyDelete
  25. lain kali jgn noti2...ni ke bakal besan akak? ehhhh????

    ReplyDelete
  26. Bi boleh bagi excuse kot. Sbb kalau banyak barang tu susah la :/ Nak jaga barang lg..

    ReplyDelete
  27. ƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑ
    Xpe laa cikbolat benda yg da lepas usah dikenang ;)

    ReplyDelete
  28. Saya pernah alami. Kdg2 tu kita dpt tempat duduk. Bas penuh, barang banyak. Mmg niat nak bg orang tua duduk. Tapi, takde ruang nak bergeraak pun. Rasa bersalah pun ada jugak.

    ReplyDelete
  29. nak wat camn kan.benda dah jadi.kalau cam abang ni memang rela la diri walaupun diri ni letih camne pon.dari awal naik memang terus berdiri je sebab malas nak diri balik kalau ada orang lain lebih perlukan seat.hehehe...

    ReplyDelete
  30. takpe2..lain kali jgn buat lagi ye..kdg2 bukn kita tak nk bg duduk tapi situasi waktu tu membuatkn kita ragu2 nk tolong

    ReplyDelete
  31. dh lama x g terminal n naik bas :)

    ReplyDelete
  32. dalam condition yang kadang orang lain tak faham tapi hanya diri sendiri yang faham...
    nak buat macam mana... dah lepas dah pun... alahai...

    ReplyDelete
  33. at least dh niat nk tlg, cuma keadaan x mengizinkan. xpela

    ReplyDelete

Sila komen ! Jangan malu malu tucenn :D