to My Lovely Readers..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh..

Apa khabar readers 'Cekbolat-bolat' ? sihat? semoga semua sihat - sihat belaka.. 
pertama sekali cekbolat nak ucapkan banyak - banyak terima kasih sebab sudi datang baca entry cekbolat walaupon cekbolat dah kurang aktif macam dulu yang 'superaktif'..KAN ?kalau sesiapa yang friend dengan cekbolat kat fesbuk tengok kat chat tepi tu sepanjang waktu cekbolat online kan ? blogwalking tak juga..

Ntah la.. seminggu dua ni mood nak berblogging ni kelaut gila kebebian..nak bukak blog pon rase macam serbasalah.. pagi tadi buka dashboard tgok komen moderration cecah 20+ tanpa cekbolat blogwalking.. TERHARUNYA.. masih ada yang sudi jengah.. cekbolat target takda komen sebab 3entry dah tak blogwalking.. err.. SORY.. 



See? mereka memang ohsem.. bukan mereka saja.. kamu yang lain-lain juga OHSEM!
sesiapa yang pernah mengomen dekat entry cekbolat..cekbolat dah buat list blogwalking.. HERE..
alaa.. pages kat atas yang cekbolat tulis 'BLOGWALKING' tu la.. okay,pada sesiapa yang takde dalam list tu sila tinggalkan link dan nama dlm ruangan komen.. 

eh korang perasan tak yang anonymous tu ? banyakkan? haa beliau adalah kak NASHA SANZA..
beliau dan tutup blog dah.. tapi still keep in touch dengan adik2 blogger.. hope kak nasha berblogging balik lepas ni.. rindu okay!

nota - minta - kaki : lepas ni cekbolat akan terjah korang balik habis habisan.. insyaAllah..
wat mase terdekat ni sibuk buat 'keje' yang korang tak kan sangka cekbolat yg comel ni buat.. huhu.. 
babai.. take care my dear..


mood : rindu Tommy Pocket..

Aktiviti Lapang Di Fesbuk ..


Aktiviti waktu lapang di fesbuk..

V
V
V
V
|
|
|
V
V
V
V
V
V



-memula poke semua orang..

-5minit lepas tu adaa dalam sorang balas poke kau..

-2minit pastu kau poke balik..

-poke - poke agak lambat kerana sibuk berchatting..

-lama - lama makin laju..

-kau poke..

-die poke..

-kau poke.

-die poke..

-tetibe yg lain datang poke jugak..

-kau cecepat poke..

-die pon balas poke cecepat..

-kau mula gelabah..

peluh didahi mula memercik..

-kau taktentu arah mengepoke..

-mula berahi mengepoke..

-kau poke..

-die poke..

dan kau tersilap tekan..

"Arghhhh.."

"Silappp.."

back to poke..

mula sekali lagi..

bile dah terlalu cepat kau senyum sorang - sorang.. ( err itu aku )

~~~~***~~~~

noti poke berjimba - jimba.. OHSEM !


Paling afdol waktu malam 8-11mlm..
ramai online waktu malam...

waktu siang.. aktiviti seharian sepert buang sampah kat luar, hantar anak pergi sekolah, jumpe boss, beli lauk tengahhari dekat restoran, anak sulung kene panggil pengetua,kucing bersalin bawah katil,tapir mengawan anak babi,tunggu pekerja tnB datang selit bil kat pagar dan sebagainya..

nota -minta - kaki : marilah kita mengepoke ! 


Eh ? Itu Cik Fii !!


Aku meneliti nota kecil ditangan,ianya senarai bahan - bahan memasak yang perlu dibeli.. aku melangkah masuk ke dalam Giant dengan hati yang ceria menyapa pekerja - pekerja yang sedang sibuk melakukan tugas mereka..aku mengambil troli dan menolak perlahan sambil mencari bahan yang perlu aku beli..

 (intro nk tnjuk aku rajin la ni..)

ceh.. tak keras la intro ni.. xpe2.. layan lagi..

Aku menolak troli menerusi rak - rak disitu,dan aku mencapai sebotol sos tiba - tiba tangan aku bersentuh dengan tangan yang lain.. auuuu tanjat gegel ! ehh ?? macam familiar je minah ni.. *kerut dahi* otak aku cuba mengakses rupa beliau.. oh dan ternyata beliau adalah Cik Fii.. Oh nooo..! retisss,, retiss pegang tangan gua weiii.. auuww..auwwww..

bunga api meletup - letup.. okay tipu ( bnyi pngumuman utk pkerja Giant jer )



kami membeli belah bersama - sama , banyak betul beliau beli.. ayam,ikan,bawang,tong,buku,pensel,peti ais,mesin potostat,kipas angin,penyodok.. gua saspek beliau baru pindah ni.. fuuuu~ banyak gilerrr.. sampai wa tensen tunggu giliran wa nak bayar barang gua.. maklomla.. nak bayar kene beratur.. tiga kali die isi barang dekat eskulator cahsier tu baru letak barang aku.. (-_-) ..gua usha panas jer cik fii dan cahsier yg tak berapa nak cun tu.. 

tetibe tapir melintas sambil aksi ballet sementara menuggu giliran (iklan)

Lepas kitorang beli - beli,belek - belek tudung dekat Giant tu.. Cik Fii ajak aku makan eskem kat Turuti flu-ti ..dah beliau nak belanje.. aku ape lagi.. ON je la pesan eskem cokelat + vanila biskut calit tepi.. mase tengah beborak gelak kukikuki.. die tanya la kehidupan aku sebagai 'Kampung Girl' ni.. eh? xsangka retis macam die nak entebiuu aku.hikhikhik..bnyak giler soalan die.. tetibe aku ase macam nak hempuk je meja eskem kami sekarang (-_-)

1.) Panggilan manje anda kat rumah?
= ehm, amy je.. kalau aku buat pekak mama panggil 'mami mbunnn' (mami tembun)muahahahha.. kerlasss kau jah.. ko hadoo ?

 2.)  Kereta idaman anda beserta alasan ?
= setakat ni wa minat porsche..sebab comel je.. dulu aku kecik2 panggil 'kete katak' hikhikhik.. 


3.) Siapa paling garang dalam semua adik beradik anda?
= yg kandung aku dua beradik shja.. cekbolat dan adik cekbolat.. dua2 perempuan.. dua2 garang.. cekbolat tak pernah 'baik' dgn dia.. hmmm.. antra kami berdua adk cekbolat la garang .. cekbolat ni senang keluar air mata walaupon garang..


5.) Kalau anda ada Rm1.00 apa anda akan buat melainkan simpan?
= nak beli cendol straw ikat tepi pongg tak lepas kak weii.. coki - coki sepaket pon x sampai.. hm,beli lolipop la kot? hehehehe

dan ketapi lalu sambil buat willy ( iklan )

6.) Apa pesanan yang anda ingat dari ustaz/ustazah masa sekolah?
= "sejahil manapun kita jangan jauhkan diri dengan Allah,berusahalah.. "


7.) Tahun kelahiran anda?
= bulan November ni genap cekbolat 18tahun.. kire tahun 1994 laaaa..


8.) Pengalaman yang paling menarik, cerita sikit ?
=  banyak laaaa.. pling menarik ialah jatuh depan tangga pusat membeli belah ..ramai orang tengok !! oyeahh ianya pengalaman ia sgt syiokkkk.. heheheeh


9.) Kenapa anda berblogging ?
= suke- suke.. hikhik.. ntah la.. xdapat 'detect' alasan paling tepat..


10.) Idola anda?
= yuyu zulaikha? ben ashari ? nisa kay ? irine nadia? nononono..idola gua Tun Dr Mahathir Mohammed..beliau sgt cutee.. hikhikhik..

11.) Apa pendapat anda tentang blog Cikfi?
= mane header akak ? heheehehe.. btw, suka blog akak..kemas dan kaler pink (-_-)


Selepas sembang - sembang mengenai mase depan.. dan sebagainya.. kami pun berangkat pulang.. dan Cik Fii cuma hantar aku dekat stesen bas.. hahahampehhh betoi laaaa (-_-) 

Tamat..

sadis giler citer aku.. hurmmm ..berdarah hidung gamaknyee.. haishhh.. tak setim langsung citer aku.. 
nyampahh beteii . dah la aku nak pegi basuh cawan milo.. penat aku tenyeh entry sambil minum milo .. caittt..
Mari terjah ke blog beliau.. ---- >> SINI


Segmen Kenangan Persahabatan Sekolah Rendah



Layan lagu Ost kampung Boy... best (^^,)

Selamat Hari Jumaat semuaaa !

gua nak layan segmen sebenanye nih.. segmen akak blogger kite yg manis lagi meletop de vass gitu..
hmm okay agak melebih disitu..


nak join tonyoh banner bas sekolah tu okay.

macam perlii aku je naik bas -_- ..
okay2.. sambung2..

Imbas balik kisah sekolah rendah..

- mase darjah satu sekolah rendah pekan 1,Labuan.. ingt lagi aku mngis dekat bgku luar sekolah ingat mama lupa ambil aku.. tapi jam aku lambat cepat satu jam.. (-_-) maluu weii.. kenangan hari guru aku bagi sejambak bunga untuk cikgu dan coklat bar.. ko mampu ? hewhewhew

- drjah dua, aku sekolah dekat pahang.. SK Clifford,Kuala Lipis.. balik naik rerover ( cm tu ke eja? )
dan kenangan tengok babi melintas depan mata .. masa tu pi kelas agama dalam kem la.. babah lupa ambil dan cekbolat jalan sejauh 3km kot ?(  kem tentera.. byangkan lah luasnya.. )
memandangkan rumah cekbolat atas bukit (rumah pegawai asing dri yg lain) so mndaki la cekbolat..
tetibe babi keluar dri hutan melintas betui2 depan mata ..nasib baik la dua ekor..depa jlan buat xnampak cekbolat jer.. hampeh betoii.. *sentap*

-drjah 3 smpai drjah 6.. bolat sekolah dekat Kedah.. SKJDK nmanye.. erhm,mlas nak tulis nma sekolah sebab panjang sangatt.. huhuhuhu..kenangan kat sini sangat lah banyak..
pegi sekolah naik basikal.. balik sekolah lumba basikal dengan 2 orang budak lelaki yang bernama Hafiz dan Faiz ( ingat lagi ) ..sape menang sampai umah dulu belanje cendol.. (=_=) dan cekbolat tak pernah menang.. aku gemok cepat semput.. muahahahaha..

aku tak pernah ade kwan baik mase sekolah rendah.. geng batu seremban ade lah..
kawan setakat makan kat kantin,perpustakaan ade lah..sebab tu aku tak pernah kisah tentang "kawan baik"
yang aku selalu cerita - cerita tu ? mereka kawan RAPAT .. tapi bukan bermaksud mereka tak baik.. cuma hmm.. hanya aku je yang tahuu..........

perangai macam setan tapi nak kawan sebaik malaikat..
HAHAHAHAHA.. cermin diri dulu.. kau tu kawan yg baik ke?nak kawan yg baik konon.

mangsa TAG..


nota - minta - kaki : segmen bukan sebarang segmen.. aku join segmen yang 'bercerita' bkn hnya tempek banner dan tag org..
macam bangang jer.. -___-


Tadika dan Uncle Hamzah !


Aku ingat lagi masa aku tadika dulu..
tadika first aku dalam kem membidai, labuan..
tadika tu alim sikit.. pakai jubah kaler maroon tudung warna pink..

masa tu aku 5tahun.. aku tak suka pi tadika tu.. 
cikgu garang plus kawan akal rosak .. ( eh 5 thun rosak dah ? )

 cekbolat duduk tepi budak perempuan ni.. kenal dalam 3hari dah.. die selalu kacau cekbolat,masa tengah menulis pon sempat siku - siku lengan cekbolat.. haihh, sabo je la..cekbolat pernah kena rotan kat bontot sebab cikaro ni la.. haiii, geram !

Masa tu Cikgu Ayu tengah mengajar alip ba ta.. cekbolat bgi perhatian la sebab takut dengan cikgu ni..
tengah - tengah dengar cikgu ni, cikaro ni tanya cekbolat..

" kau mau rambut kau lebat tak,amy ? " tanya si cikaro ( pelat sabah )

" mau juga ,macam mana ? " cekbolat berasa ingin tahu..

" kau ambil bedak ..kau tabur atas rambut kau.. macam ini (menggayakan ) " terang cikaro tersebut dgn bersunguh - sungguh..

" Oh.. tapi.." cekbolat hairan, tapi ayat tak kesampaian..kedengaran suara nyaring memanggil namaku..

 "piewwww " selibas rotan ke bontot kecilku.. "arghhh" sakitnyaa..aku menjeling tajam ke arah cikaro tersebut..

dan.. semenjak hari itu cekbolat taknak ke tadika itu dah.. seram beteii..
lalu pindah ke tadika ape tah.. tapi grand sikit la cikgu cun - cun,pakwe hnsem - hnsem,kwn yg ohsem - ohsem.. smpai aku patah tangan + masuk hspital depa mai jenguk.. Oh rindunyaa..

~~~***~~~

balik tadika aku diambil driver babah.. ya aku ingat lagi 'Uncle Hamzah' selalu aku minta uncle hamzah hantarkan aku ke pejabat babah di Kem Tentera Garison,Labuan.. aku pergi kacau babah dekat pejabat dalam setengah jam lepas tu aku baru balik rumah.. 
 kadang - kadang aku terus berlari masuk ke bilik mesyuarat cium pipi babah terus balik..
..teruknya perangai.. tapi Uncle Hamzah tak pernah jemu layan karenah nakal aku..

aku ingat lagi kata - kata uncle hamzah mase dalam kete nak hantar aku balik..

" nanti uncle nak kahwin dengan Amy tau.." kata uncle hamzah merangkap driver setia babah..

" yeke? sayang uncle " sambil memeluk dan mencium pipi uncle hamzah yg sdg memandu..

" kalau uncle tak kahwin dengan Amy,uncle nak kahwinkan Amy dengan anak uncle " sambung uncle hamzah..
~~~***~~~

selepas aku berpindah semula ke semananjung ni terputus hubungan.. babah pon dah lost contact dengan uncle Hamzah..last aku jumpe uncle hamzah 11tahun yang dulu dekat Airport Labuan.. menangis teresak - esak aku sedih nak tinggalkan Labuan.. uncle Hamzah hadiahkan aku beg tangan kecil dan smpai sekrang aku masih simpan..harap dapat jumpa uncle Hamzah dan family suatu hari nanti..

err.. kalau ada jodoh.. heheheh.. tak kan aku nak jadi bini kedua uncle Hamzah? erk (-_-)
aku tengah korek batch aku sekolah pekan 1,labuan.. anybody?

nota - minta - kaki : mama cakap dulu aku terer cakap bajau ! erkkk.. skrg satu hape tak hengat..
muehehehehehehe..

SILAP SEND !


Aminah ( bukan nama sebenar ) sedang leka menonton citer 999 majedul bendul selidik melaporkan kes mat rempit kene sula dengan timun tua sambil tangan kanan tengah menyuap makanan cikedis pop-pop ke dalam mulut , mata juling sebelah tengok tibi tige pastu tangan kiri taip mesej kat pakwe tanpa tengok ke keypad fhone.. ( teror konon ! )

" tayunk sayunk abang angat - angat, apat - apat , laju - laju , gedik - gedik "
V
SEND to
V
Abang Ngah..
V
Delivered

3saat kemudian..

" Woi adik, ko nak kencing pakai straw mekdi tak? gedik giler.. sape pakwe kau? ..bla..bla..blaa.. Lyssa faizureen majok ngn cekbolat.. blaa..bla..bla.. Neelopa jtuh lopak..blaa..blaa..blaa.. arsenal kalah..bla..bla..bla.."

~~~~***~~~



Pernah tak korang silap send message korang kat orang yang tak sepatutnya..?? tipu la kalau tak pernah..minta mata pensel picit kat kawan mase cikgu mengajar pon korang terkantoi apatah lagi mende - mende kerohanian gini kan? 

kalau dapat kat kengkawan or orang yang sepoting tak pe gak.. sekali terSEND kat bapak ke,mak ke,adkberadik ke.. arghh malu giler kan..kan? ase mcm nak letak muka dalam periuk nasi je ..
dah tu hati berdebar - debar ..jantung pon tak stabil sekejap brdenyut sekejap tidak.. kekadang tak berdenyut kan? (-_-)



nak citer la kan pengalaman sendiri..  

hari tu kan cekbolat  tengah nanges taip mesej,hmm alaa time tu gegaduh manja dengan si SpeakerSekolah..mata kabur sbb airmata bertakung tunggu nak menitik .. wuwuwuwuw *lap hingus bertakung* ( tetibe lak ) biase la.. se - taff mana pun cekbolat.. airmata ni jatuh juga time bercintan ni..hiwhiwhiw

okay sambung cita ..

mase tgh taip tu mmg tak tgok keypad tepon ah.. bajet terer giler la taip mesej kan.. lelaju pulak tu.. hmm biler dah laju kkdg kite terlepas pndang.. tapi cekbolat terlepas tekan !

SEND to Abang Fendy ( abg tiri )

dalam hati.. " cilake betoi ! "

tapi rilek gak la.. sebab ayat takde geli - geli.. kitorg "ehem2" pon pggil aku kau 
tapi abang gua sound gak ar sebab die ingat cekbolat marah die.. gegeh betol abg aku ni.. (-,-)

lain kali hati - hati taip mesej yer.. kekadang kita ter-out nak reply kita reply dekat new msg kan?haa yang tu korang jaga - jaga la.. hewhewhew.. sape jari die besar keypad kecik sila beli yang lain.. 

nota - minta - kaki : elehh, nak komen kata tepon kau canggih la.. tak prnah silap..
tuihtuihtuih..


untunglaa henset depa henset taj - taj sekerin.. gua henset 33sekupang jaa ( 3310 )


Isnin dan Entry Pendek


Hari ini hari Isnin..

Aku bangun dari katil pewinses aku yang empuk..
aku masuk toilet..
berus gigi pakai ubat gigi kodomolion kaler oren ade lambang singa bangang ketawa..
sikat rambut dan menuju ke dapur..

Di sinki ada ayam..
aku kene siang ayam.. tapi bekalan air takde..
cilake..terpaksa aku angkut air.. 

nota - minta - kaki : umur dah cecah 18tahun.. dan aku masih menggunakan 
ubat gigi kodomolion perisa oren..
hmmmmmm... bile nak matang ni ?
 aku subur je kdg2 terlebih subur.. (-_-)

Cekbolat dan superSENGAL


Semalam mase cekbolat tengah bergayut tepon ngan laki aku si SpeakerSekolah..
tangan kanan aku ni laju je bukak group Kampung Blogger Sengal dekat pesbuk..
almaklomlah.. aku berjawatan tinggi sebgai awek kilang yg menghantar anak tok ketua pepagi ke tadika..
so aku kene la buat spotcek jalan kampung..

teruskan ceritta.. nak klimaks ni.. tahan..tahan !

senang cita aku join contest kat Group Blogger Sengal..
tajuknye " MUKA PALING SENGAL "

dan aku pertaruhkan gambar ini

weii ! lyssa faizureen like gmbr aku dohh !


hilang sudah kecomelan aku yg korang gila-gilakan itu.. eherherher *baling selipar jamban*

TAGLINE : Muka Biar Sengal,Hati tetap control AYU..pewwitt

corat - coret contest dan aku..

- aku tarik perhatian pengundi " TAK LIKE kene SULA,LIKE CEPAT"

- bgun pepagi aku dah stat pomot dah.. mention ahli2 group utk like..
tak sempat nak asah taik gigi wei..

- aku gigih berusaha penuhkan noti org smpai lebam ! ekekeek..
sory weii..

- mood aku tetibe down bile tarikh tutup lambat gile dooo.. cilake..

- aku lupa nk mandi !

- laki aku sound sbb tak masak.. hihi.. maap ye bang..
klau ko larang aku kang aku bgi mkan kaki..

- aku sabotaj pserta lain dgn " sumbat hidung die dgn kapas ! "

~~~~***~~~~

korang jgn contohi aku wei, taik gigi pon tak sempat asah.. 
apatah lagi nk trim bulu kaki.. ahhh tensenn *hentuk kepala kt bntal*
tahap kesengalan aku teruji sangat - sangat.. hihi.. doakan aku menang wei..

aku terima aduan dari Inspektor Shabab bhawa ramai mimpi basah ( terkencing dlm seluar basahkan ?)
 tgok gambar sengal aku..
termasuk lelaki dan perempuan.. humm *kerut dahi*
cilake beteii.. 

korang sayang aku kan ? *angguk paksa*
mula - mula korg join group ni.. SINI
pastu korang like gambar cekbolat yg superSENGAL kat SINI..

tetibe aku ase macam aku ni naif sgt.. kekurangan kasih dan sayang..
meraih undi.. untuk menang.. OHMAIGAD..
gelap mase depan kalau gini tiap - tiap hari.. aku sedih beb.. sedihh ! *tumbuk dada*

macam terdesak nak beli susu anak je kan ?
hurm.. aku join sebab semangat nak menang jer.. hadiah macam lumayan gak..
beg je pon.. yela,group mkin senyap je.. so aku try nk meriahkan balik..
aku mention segala org yg aku tak kenal dan hari ni aku KENAL ! 
wow! aku ase mcm aku terlalu comel peramah (-_-)

meh sini aku tunjukkan gegambar peserta seperjuangan aku..

ini KATAK BULAT.. aku tgok aku ase sian.. "sape buang bayi ni woi? "

ini ADAM, aku ase nak sula je hidung die.. BOLEHKAN ?


buat - buat tak nampak ! 

kecut pundi kencing korang tgok gambar sengal aku dan mereka.. hahahaha..
tgh kembang pakai spender ketat je tetibe putus spring tgok gmbar.. demmm !
terpaksa ikat tepi.. huuuu sadis gila..

ehmm.. aku rase tu je kot? lelebih karang korg rase nak gigit pusat berdaki korg pula. hissh..
tak senonoh beteii kome ni.. kbai

cop..copp.. aku ni sengal ke tak ? mcm tak je..
ahh tacing hat ah gini.. nak balik trim bulu kaki ngn asah taik gigi.. *eeee

Aku dah..Kau ada ?

Pagi tadi mase aku tengah bekpes mkn nasi lemak kak piah ade mesej masok..
" DIk,lesen adik dah siap..sila dtg di kaunter pendaftran utk ambil "
- from Akak Cun Lesen Memandu

umah aku dgn sekolah memandu ni mmg tak jauh..
dlam 5mnit pon boleh smpai klau aku keluar tnpa tukar kain btik aku tu..
 ekekeke.. lalu aku bergegas tanpa mngucapkan "goodbye" dekat hamster jiran aku.. #sungguhsadis

cantik juga jari aku eh,, *abaikan*
ni..hangpa taw dak..
masa takde lesen dulu satu Alor Star aku tawaf..
sekarang.. aku taktahu nak pi mana (-_-)

Dulu aku menyumpah - nyumpah,knapa aku msih naik bas bila blik sekolah
penat berjalan nk kejar bas pastu penat brdiri tunggu bas..

Sekarang.. aku rase serbesalah.. OH..
maafkan aku abg bas.. izinkan ku pergii.. *cium bontot bas*
perpisahan satu penyeksaan.. *lagu perpisahan brkumandang*

Dem.. ape feeling - feeling ni ? 

"enjoyy ar.. kau minah rempit sejati do.." syaiton berbisik..

cilake beteii setan ni.. hurm.. aku dh senarai tempat yg aku nk pergi besok..
mcam biasa la..aku mmg suka travel alone.. weehuuu..

nota - minta - kaki : member aku ayah die dah order sekuter.. aku ? berharap santa claus sumbat moto wantupai dlm setokin sekolah aku thun lepas..

lepas ni nak pi topup kat kedai apek tiong kt kampung aku,aku pakai helmet.. lekat "L" dpn belakang..
bkn janji tapi pasti !!!!!

Anda Mampu Mengubahnya

Buang yg KERUH,cedok yg DITAPIS..


1830

'Amy..sat gi hang mai teman tok hang.. tokwan nak pi surau.. hang pi balik mayang ngn mandi..
dah macam tapir jatuh longkang dah.. '


2030

selesai solat.. aku sarungkan seluar pendek dan tshirt lngan pendek..
aku bergegas keluar utk ke rumah nenek ..(sebelah umah ja)
dalam 3 minit ja aku dah sampai ..

" tok ! im cominggg " jeritku smbil melompat ke tilam nenek..

nenek terkejut..

"Astgafirullahalazim..msuk bgi salam dulu.. dah la pakai seluar katak ( sluar pendek ) tak padan dengan pompuan..hang pi tukar pakai kain batik.. "

"alaa tok,dah malam dah.. bukan ada orang nai datang rumah.. abang,tok,tokwan je pun.."
aku menarik muncung..

" hurm.. awat? abang hang tu boleh sangat la tgok betis hang tu? " sindir nenek..

aku terdiam..

~~~~***~~~~

err.. abaikan ! ni kecik lagi -_-

aktiviti aku klau blik kg dulu.. haha

comelnye aku ! waaaa *perasan*

aku bukan suruh korang tengok akan kecomelan aku,aku tahu budak berskirt itu buat korg mcm nk dukung kan? hahaha.. tapi cara aku dari kecil..
pakai skirt,sluar pendek.. dan aktiviti berspender dirumah mrupakan identiti "adik bolat"
dulu la.. DULU ! takkan aku nak buat aktiviti tu skrg? kang aku disumbat ke Tanjung Rambutan..

dengan kata - kata nenek tadi aku tersedar..sampai bila aku nak pakai seluar katak ni ?
katak pon malu.. teruk benar perangai..dah tu Tabiat ke Tebiat ? 
sbenarnya salah aku juga.. dari salahkan orang lain ..aku salahkan diri aku sendiri..
aku bukanlah baik sangat.. tapi berusaha nak jadi baik.. 
sampai bila? klau skrg aku keluar bertudung tapi dirumah aku serupa lelaki tak guna juga..
bertudung itu tak wajib tapi tutup AURAT itu WAJIB !

klau boleh aku nak pakai niqab.. berfurdah.. hihi..
aku mohon agar dapat suami yang membmbing aku ke jalan yang benar..
kalau aku boleh ptong rambut berkarat aku..kenapa tidak dengan perubahan ini ?
lepas ni aku nak derma seluar pendek aku kat bundle.. boleh? haha

nota - minta - kaki : aku jadi role - model dlm citer ni.. pengajaran..pengajaran!
iktibar..iktibar.. yeke? ahh..aku bukan pndai sgt nk brhujah.. baik aku paham sendiri..mudah..
so jangan jadi macam aku.. liat sampai ke besar.. dah boleh jadi bini dah pon (^^,)

mase tgh tggu citer Runninman..aku menelaaah album family! agagaga ketawa berdekah - dekah aku tgok gmbar aku penuhhh dua album.. dari aku lahir smpai aku skolah rendah.. dem! comelnye aku.. haha

Cekbolat dan Soalan Temuduga


Aku berjalan menghampiri pejabat pentadbiran Kampung Blogger Sengal..
suasananya agak suam - suam kuku kalau dicelup jari..
kelihatan Pemandu Bas Kilang (aswad ) sdg menikmati roti canai buatan tepung asli sambil muka mengigil menandakan beliau suke gedik - gedik roti itu..
aku memandang ke arah meerol,utk mndapatkan kepastian adakah ini tempatnya?
dia mengangguk dan menggengam tanganku erat - erat,padat - padat.. heheh..
kami naik ke pejabat itu bersama - sama..

Kelihatan seorang makcik sedang tekun menaip dgn menggunakan jari telunjuk kedua - dua tgnnya..
Makcik Cleaner bersemangat mangelap lantai sambil mendendangkan lagu Britney Sperm..Oh asyiknya..
Aku berjalan melenggang itik ke arah meja Setiausaha Sulit Ketua Kampung ( Aida Omar ) utk mnyerahkan borang pemohonan kerja sbgai tukang hantar anak tok ketua aku padanya..
beliau memandang ku.. ATAS..BAWAH.. PERUT..DADA dan terhenti disitu beliau memandang semula borang itu.. dan menyuruhku duduk. sebentar lagi aku akan ditemuramah olehnya.. Oh gementar..

dan.. namaku dipanggil..


Sesi temuramah.. "SU" (Setiausaha Sulit)

SU : kau tenang ye dik, 3 soalan je.. panggil akak je okay..

Aku : err..err *gugup* baik kak..

dan soalan demi soalan...

SU : Spender kau warna apa? ada reben ? (soalan Pmr kertas 3 soalan sejarah)

aku : err.. warna merah kak, takde reben ada labuci jahit tangan berbaldu bulu sendiri biri -biri..tapi kak,getah putus spring jadi saye ikat tepi je..

SU : Oh,menarik ! ade jual tak? kat mana? tesco ? jusco ? giant ? waahhh *eksited penampar*


permintaan spender yg terhad di kampung
aku penah minta renda..tapi tak dapat (-_-) sadis

aku : kat tesco akak pegi tingkat 3 bhgian kanak - kanak perempuan,belok kiri tau,jgn belok knan itu tandas lelaki.. belakang rak periuk cap kopal..

SU : *mencatit peta* ok2.. terima kasih..soalan selanjutnya.. sedia ?

Aku : sedia kak.. *tegakkan badan konon2 taff*

SU : *muka serius* ape ada dalam peti ais kamu ?

Aku : ada ikan,ayam,itik,pkok jambu khiwn durian,bunga kantan, sikat,bedak, compact powder,lilin patah dua, torchlight abg saya,boxer ayah saya smggu tak bsuh ehm? ape lagi eh? charger batery pon ade.. ^___^

SU : *mencatit* hum.. menarik juga.. dah macam pokok krismes..

Aku : dah nma pon peti ais.. -__-

SU : baiklah,soalan terakhir.. soalan cepumas ni.. soalan ni menentukan kamu dapat kerja ni atau tidak..*serius*

Aku : ye kak,saya cuba..

SU : jadi.. bila kamu nak kahwin dgn Speaker Sekolah ?

*bunyi cengkerik*

diam.. kaku.. sejuk..aku tunduk mengira bulu kaki.. bilik pun jadi kelam..
SU berdehem lampu terbuka kembali..fuuuuu..

AKu : InsyaAllah kak, kalau ada jodoh ...................

saat tu kedengaran bunyi bunga api, ketapi,kapatebang lalu,tapir melintas sambil gigit telur kucing jantan..
OH..meriahnyaa..

SU tergamam..mungkin pecah air ketuban kot?

Aku : akak? akak okay ? saye dapat keje ni tak?

SU : ye kamu dapat.. sebenarnye soalan  - soalan tadi takde kene mengena pon.. kamu boleh balik.. esok kamu dah boleh setat keja hantar anak tok ketua ke tadika.. nah baju ni.. pakai bila nak hantar anaknya ke tadika..kbai..

aku : pfttttt~~

------**-------

melangkah keluar dari pejabat.. SS dah tunggu dalam keretanya...
aku menolak keretanya agar dpt dihidupkan..
...Vrommmmm... aku cecepat masuk ke dlm kereta..
berlalu pergi.. menanti hari esok ..permulaan kerja baru..

TAMAT..


nota - minta - kaki : soalan tak killer beteii (-_-)