Muzium Padi Negeri Kedah .


Dulu masa sekolah ka masa kat kolej ka kalau buat introself mesti bolat akan cakap i'm from 'the rice bowl of Malaysia' opkos la KEDAH ! Lepas tu dalam blik kuliah dengan kawan kawan negeri lain mesti pakat lawan bangga dengan negeri masing masing . bolat apa lagi 'Pulun Kedah Pulun' laa balon depa . haha

Hari Sabtu baru baru ni bolat ngan babah serta adik pi berjalan ke pesta kahwin kahwin kat Gunung Keriang,Alor Star tu . ingat syiok sangat lepas tu kami beralih ke Muzium Padi Negeri Kedah, alah bersebelahan ja . Dengan kepanasan hari tu meluap luap , jadi tergedik la nak masuk muzium sebab dalam tu hanya kerana aircond semata . 

Berbekalkan camera henset saya yang tak berapa nak lawa tu . saya pun telah menangkap beberapa keping gambar untuk tontonan anda . kehkeh


Punya over eksited , babah melepaskan dua orang anak dara dia masuk ke sini . adik saya jadi model tak bertauliah sebentar , punya terkinja nak masuk muzium .


Lepas mambayor tiket . Kami berdua berlari ke sini . Eksited gilak nak naik atas nak tengok view Negeri Kedah secara lukisan . wuhh tangga dia gelap sikit . kengkonon nak kasi suspen / suprise .

jemah tak kisah , jemah dah naik muzium ni mase jemah derjah 4 . wakaakaka


Ramai gila orang kat atas ni . almaklumlah pesta kahwin tak best mereka beralih dekat Muzium ni .






'Kak , amek gambaq aku . jangan lupa masukkan dalam blog hang tau . heheheeh' sambil buat muka kembang kuncup dia tu . *snap sambil jeling arah lain*


Tadaaaaa . Inilah view kat atas tu setelah mendaki tangga lebih kurang 2 tingkat . nampak macam betul betul ada atas gunung tengok kawasan Kedah la pulak . Dah la sejuk aircond atas tu , feeling bebetul la macam kita daki gunung tengok menda alah ni . sungguh cek oi . hahahaha :D



Antara lukisan dinding secara bulatan . kami duduk kat atas tu benda tu berpusing . benda tu ? 'benda tu' adalah lantai . lantai tu dia berpusing . err faham tak ?




Nak lagi ? Mai la tengok sendiri . Lagi puas kan  hahaha :D


Haaa disediakan kerusi untuk duduk dan menikmati pemandangan yang super duper ohsem ni . jadi tak payah susah susah nak berjalan keliling . sebab dia akan berpusing sendiri .


Setelah menikmati panorama lukisan kat atas tu . kami berdua turun ke tingkat bawah . Bahagian bawah ni ada pameran Padi la dah nama pun MUZIUM kan . Ada la alat alat untuk menuai padi dan jenama beras keluaran padi negeri Kedah DarulAman.

Hincik lombu yg henseng :D


 Mana Mesin Padi dengan Trekta mahupun Kebokta ? alaaa tak aci tak aci ! hahaha .

Jyeahh ini babah , babah penat menunggu anak daranya bergambar kat dalam tu :3

smile abah smile . hmm -_-

Hihiks . tenkiu En Abah bawak kakok dan adik berjalan . Terasa macam melancong ke Kedah pulaks . LOL

Tiket : Rm5/dewasa
Kepuasan : 3/5
Datanglah beramai ramai !

Nota Minta Kaki : cuti sekolah vs cuti semester . Adik tengah list tempat nak p berjalan LOL .

15 comments:

  1. Sabtu lepas JR dan isteri juga ke Gunung Kriang sebelah petang lepas makan kenduri di rumah area yg sama..Isteri pergi ke situ utk beli produk kecantikan Sendayu Tinggi yg kononnya ada offer menawan yg diontonnya di TV di sebelah pagi..Tapi biasalah bila dah pi banyak pula yg diborong termasuk kuih2 tradisional utk dijadikan sample business kuih raya posa nanti....

    ReplyDelete
  2. yg lukisan tu kalau tgk dekat2 nampak real kan? abg aku lah ckp sbb dia pernah pi, aku teringin nak pi weh tp takde rezeki lagi.

    ReplyDelete
  3. wahhhhhh.. pernah sekali jer dtg Kedah tu pun singgah lalu. Hehehe. Bestlah yg pemandangan sawah padi tu. Sebijik macam yg real :D

    ReplyDelete
  4. senah teringin benor gi sini...dulu masaq blajaq nak pi tp tak p p pasaipa tatau huaahuaahuaa

    ReplyDelete
  5. laen kali bole la aku singgah.

    ReplyDelete
  6. mai dtg rumh aku..meh keje kt sawah padi

    ReplyDelete
  7. weyh! Tak biasa lagi pi muzium ni, padahal bukan jauh mana pun!... Org Kedah saja! ;p

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum,

    bunda singgah ni...

    ReplyDelete
  9. untung ah melancong dedalam kedah. kahkah.

    bawak wa p sanoiii muzium padi tuhh. tak kiraa, hehentak kakii :'

    ReplyDelete
  10. haha , aku pernah lalu , jer , tak pernah masuk pun , lalu tepi signboard je lah , hahaha ,

    ReplyDelete
  11. nak sampai ke kedah pun susauh.. algi la ke sini..huhuhuhu

    ReplyDelete
  12. la... awat cik bolat tak ajak kami...

    ReplyDelete
  13. x pernah pi lagi...
    anyway, adik comel. mcm kakak dia.. hahahaha

    ReplyDelete
  14. cantiknyeee... ehem~
    eh... ehehe xD

    ReplyDelete

Sila komen ! Jangan malu malu tucenn :D