Qasidah .


Assalamualaikum :)




Tekun membaca , terjawab sudah kenapa airmata ni susah sangat nak keluar bab-bab gini . Rujuk ENTRY sebelum ini . Kalau bab gaduh ngan pakwe boleh pulakk meleleh banjir satu kampung .

 QASIDAH .

Qasidah bukan kak rashidah mahupun kak Dah karipap jiran sebelah ye . Terpana lah kejap apa menda Qasidah ni . Macam mana dan apadia ? Pernahlah dengar berqasidah ni tapi taktahu apa menda . Dengan rasa diri ini sunggu faqir dengan ilmu google dan youtube la . Turut menyumbang kawan group ilmu dekat facebook Ukhti cahaya menerangkan mengenai Qasidah ni dan contoh beberapa video lagu qasidah :)

 Maksud Qasidah ni syair atau puji-pujian terhadap Allah SWT mahupun habibuna Rasulullah SAW . Salah satu cara meluahkan rasa rindu dan kagum terhadap Allah dan Rasulullah SAW .

Ini antara video Qasidah yang bolat tahulah . Share la yang termampu . Maaf ye :')

Ya Badrotim , ini versi Bahasa Melayu . Sayu ja rasa dengar .


Ya Hanana . Seperti sedia tahu antara kita semua , Ya Hanana mmg antara qasidah yang popular kan ? ;)


Oh ya ada hari tu ada buat MALAM CINTA RASUL kan dekat Kuala Lumpur ?
Haa ni full Qasidah . Sesuai lah kot buat 'noobers' yang baru nak mengenal Qasidah ni .


Sapa-sapew yang tahu Qasidah ni habaq mai la share la sikit dengan kita . InsyaAllah dengan Qasidah ini bertambah - tambah cinta dan rindu kita terhadap rasulullah :')

Maaf atas kekurangan . Sama sama memperbaiki . Ayuh rapatkan ukhwah .

8 comments:

  1. Syukur ko makin ke jln yg lurus :)

    ReplyDelete
  2. Yg penting hati sangat tenang mengikuti qasidah, tak seperti dengar kebanyakan lagu2 Melayu yg cuma dipenuhi lirik cinta berahi tak bertempat....

    ReplyDelete
  3. qasidah dapat tenangkan hati yang lara..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah....
    mudah2han dengan mendengar lagu2 syair ini membuat kita lebih rindu dengan Nabi muhammad SAW dan makin cinta dengan Allah azzawajala..aminn

    ReplyDelete
  5. best dgr qasidah, sejuk je dgr.. Sallahualaihi wasalam

    ReplyDelete
  6. Kalau bab2 gaduh pakwe makwe, deras je air mata keluar... kalau bab2 agama, punya la susah.. (Pesanan untuk diri)

    ReplyDelete
  7. seronok dgr org berqasidah ni...sayu je rasa hati

    ReplyDelete

Sila komen ! Jangan malu malu tucenn :D