Tercabar .


Lately ni , abang aku suka sangat post dia masak makanan kat whatssapp aku nak habaq kata dia pandai masak . Aku sebagai adik perempuan agak tercabar sikit lah . Mama dok bising aku cuti semester takmau masak ke . kamon la mama , 'coq udang' (cucur) ja kot . Selain masak nasi , meggi dan nasi goreng diluar kepakaran aku . so talk to my hand je la mama .

Tu aku okay lagi , bila dia post kat aku dia buat mac cheese bakar . aku rasa
'hang tipu bang, hang beli' . sekali dia post video dia buat .


"mmm-kayy " .

Hari tu aku masak donut , gila gebu + lembut . tak sia sia aku call Kak Noi duk sabah mintak resepi donut lembut dan gebu macam kak noi . ehehehe , on the spot aku capai tepung buat donut tak nyempat nyempat . Homealone kot masa tu , mama tak balik lagi . seee aku terer kot *flip hair .

Bulat mcm aku . ehek !


Oh ya , tak pandai masak boleh belajar masak . bukan tak pandai untuk selamanya . ingat !
aku benci manusia yang suka perlekeh aku tak pandai masak . malas masak sbb nnti hangpa dengki . k enough .

Dahtu , sekarang ni asyik google resepi . Habis buku resepi mama dulu-dulu aku geledah kat rak buku . sambil aku faham resepi aku buka lagu Yuna - Lelaki . motif ?

Sekali tu aku buat spaghetti , aku buat sorang-sorang , aku nyanyi lagu 'Lelaki' sambil masak kuah spaghetti . rasa urban sangat . ekekekeke

"Oh lelaaakiii , tak guuuuuwuwuwnaaaaa , nak kuwuwuwu berikan semuwuwuwa "

Ralit nyanyi aku tuang tercair kuah . "oh memang tak gunaawawawa" . aku capai sos tomato maggi then masukkan segenggam gula , tabur blackpaper . Balas balik rasa masam . Aku tuang sikit atas tapak tangan buat rasa . Pehh macam chef doh . *kibas kibas angin* .

ohya ni bukan entry nak kasi resepi . spagetthi je kot . googlelah wei senang sangat .
Bukti k ana tak tifu . tututu gelang ana , ente jangan main main .
 abang : sapa lagi makan ?"
me : "haziq ngan irfan tambah tambah kot depa makan ."
 abang : "hang garang sangat, tu sebab depa makan banyak takut kena lanyak?"
me : kuajaq .

Sedap okeh , 2 orang anak jiran aku yang aku jadi babysitter tu menambah nambah . amboi riak dan takabur betul . hehe . Bukan apa , saja nak kabo aku pandai masak dari abang aku . ego k ego ! sapa tak support aku muhun gantung kain pelikat kat pintu . kehkehkeh . kata minggu ni tajuk 'Gegar Vaganza' cabar mencabar . tak kesahlah entry aku tercabar sekalipun .

Hang tau , kalau nak cari bini jangan cari yang pandai masak . cari yang RAJIN masak . macam aku . takpa asalkan laki aku tak kebuloq cari meggi sudah . kan bang ? tetiba berangan . calon pun entah kemana (habaq kata single lettew) ~~


cuba cubalah pandai puji aku siket , asyik pandai nak kondem je.
mmmm-kay bye ! :D 

21 comments:

  1. ala, boleh belajar slow2 kan nak masak ni...relaks sudah...hee

    spaghetti la paling senang nak buat...tapi da lama tak buat...tetiba teringin pula bila ternampak spaghetti ni...hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi senanglah teman buat . kalau tidak mmg tidak la nak mnyusahkan diri . wakakakaa

      Delete
  2. hahaha.. garang sangat sampai diorang kena paksa tambah ? kejam nya ayat dia haha .. -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin la kot . kalau lembut lembut dengan depa kang time aku tgok drama korea time tu depa nak tgok katun .

      Delete
  3. salam kenal & akak follow sini sambil tergelak2 sorg2 baca entri..:)

    ReplyDelete
  4. spaghetti my fav! hehe. takpe tak tahu belaja slow2.

    abg akak pon same ckp kite masak xsdap. tp die yg hbiskan. truk tak? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpa , dia punya tak suka tu satu kampung nak bagitau , tapi bila makan menambah nambah tak sedor . hahahaa

      Delete
  5. Cari yang rajin masak.. jangan yang pandai masak..
    Akak suka ayat ni.. hehehe.. sebab akak tak suka masak tapi demi anak2 kenalah rajinkan diri.. ekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa rajin tu penting . tapi malas pun satu nikmat jugak . kehkehkeh

      Delete
  6. bagsnya dia rajn msk.. akk malas..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak la rajin sangat . hobi kedua ialah rajin , hobi pertama ialah tak rajin .

      Delete
  7. relax r...memasak tu senang je...antara sdp ngn tidak je...haha. laen org laen seleranya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tak sedap habiskan jua . sbb membazir ! hahaha . siapa bazir kena rejam .

      Delete
  8. Masa saya bujang-bujang dulu saya bercita-cita nak cari isteri yang tak pandai masak, takut dapat isteri yang pandai masak nanti badan saya kembung macam belon... Last-last bila kawin dapat isteri yang suka memasak, memang payah juga nak mengelak makan setiap kali ada aroma menarik di dapur. Untuk balance terlebih makan, terpaksalah lebihkan joging sampai akhirnya lutut pula tercedera...hehehehe...

    ReplyDelete
  9. kekekeke...bagus cik bolat ni rajin masak
    kalo ada abang, dh lama promote kt cik bolat...
    hikhihik

    ReplyDelete
  10. boleh lah tu... saya sendiri tak pandai masak spagetti... masak ni adalah art.. kalau orang bujang tu, isitlah art dia main campak2 jer... hahaha

    ReplyDelete
  11. cair je spaghetti ko dik. ke mata abg yang kero?uhuk2

    ReplyDelete
  12. Spaghetti bukan senang ke? Aku pakai sos prego je hahahahha

    ReplyDelete
  13. hahaaa... klaka r dia nih... nnti ade la yg berkenan lps bace entri nih... hee :P

    ReplyDelete

Sila komen ! Jangan malu malu tucenn :D