Album gambar dan gambar .


Hai .
Cuti tahun baru cina engkorang engkorang buat apa ?


Cecuti seminggu raya cina ni plus dengan cuti mid-sem . Selain dari tengok tv layan dan mengagumi suami orang yang retis retis kat Romantika tu adalah jugak terbelek belek dengan album kat tepi almari tv . kekonon throwback-lah-sangat kan.

Ini saya . Saya yang bernama Maizura . Anak perempuan En.Amer . k


 Kalau dah kata album ni kenangan yang bersertakan bukti ye dak ? Last aku pakai kamera kodak ni masa adik bongsu umur 6 tahun tu pun tahun 2006 rasanya . bongsu lah sangat adik beradik 2 orang je pun . Malu gila keluar flash time tu.

Zaman kian berubah dan semakin moden . Seperti juga kita semua kian beralih kepada peralatan yang lebih moden . Kamera kodak mana orang pakai dah setakat kamera comel hello kitty rm250 tu berapa kerat sangat lah manusia yang pakai . lahai ..

Jadi sekarang yang paling dekat dengan kita satu satunya, smartphone . Apa apa gambar pun pakai phone , sikit sikit selfie , sikit sikit tangkap itu ini . Sampai memori full , dah full masukkan dalam laptop .Masih adakah yang sudi nak cuci gambar setiap inci gambar yang kita ambil dan albumkan ? Even gambar lubang hidung kucing pun kau cuci . Ada ke ? Mostly kalau cuci pun gambar yang bermakna ja kan buat tampal tampal dinding. puff~~

ke tunggu kahwin baru nak buat album ? 

Katakanlah kalau gambar yang disave tu hilang , Dalam laptop hilang , dalam pendrive hilang, dalam hardisk pun hilang . Macam mana dengan memori tu ? Kalau dulu dulu cukup 36 keping , ayah kita kalut pi cuci pastu buat album . Simpan memori yang boleh kita boleh throwback-lah-sangat tu .

Gambar aku masa sekolah dulu pun dah hilang , sadisnya gambar aku masa form 1 kat tapak perhimpunan, tudung labuh ke pusat. Rare kot . Jeles pulak dengan abang abang depa boleh tengok gambar depa masa remaja , masa hidung beringuih rambut sikat tepi. Time aku sekolah gambar nak buat album ni dah kurang . Memori pun hilang , simpan dalam pendrive pun hilang . Harapkan majalah sekolah je la nak ingat kawan kawan -__-'

sekarang sebulan sekali clear memori phone . Berapa banyak folder pun aku taktau lah dalam laptop ni . tunggu meletup T__T .

Jadi buat kawan kawan sekalian , apakah pilihan yang lebih efektif dalam menangani masalah ini ? Kalau kata nak suruh tak payah tangkap gambar yang tak penting , ok takde hal . Yang punya hal itu masalah malas . Malas nak pergi cuci walaupun servis cuci gambar memang dimana mana .

kuncinya . adalah rajin , bukan ?

ok dah cukup la tu melalut .
lagi panjang banyak tanya , aku yang jawab .
engkorang balas pependek je . entah bace ke tidak -______-'

mmmmm-kay , bye !